|

Danıştay'ın başörtüsü kararıyla görevine döndü

Öğretmen Melek Sima Yılmaz, kararın Türkiye açısından güzel bir gelişme olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 25/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 12:23 - 25/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Danıştay'ın başörtüsü kararıyla görevine döndü
Danıştay'ın başörtüsü kararıyla görevine döndü

Daha önce "memuriyetten çıkarılma" cezasını onayan Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Danıştay 12. Dairesi'nin aldığı "başörtüsü memurluktan çıkarılma nedeni olamaz" kararına uyarak Erzurum'da 13 yıl önce başörtülü olduğu gerekçesiyle meslekten uzaklaştırılan kadın öğretmenin hukuka aykırı davranmadığına hükmetti.

Erzurum İmam Hatip Lisesi'nde 2000 yılında görev yaparken Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 8 Kasım 2000'de verdiği "devlet memurluğundan çıkarma" kararının Erzurum 1. İdare Mahkemesi'nce onanmasının ardından memurluktan çıkarılan Melek Sima Yılmaz, verdiği hukuk mücadelesinin ardından 2006 yılında görevine yeniden başladı.

Özlük haklarının geri verilmesi için mücadelesini sürdüren Yılmaz, Erzurum 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yılmaz, mahkemenin ihraç kararını onamasının ardından temyize gitti.

Danıştay 12. Dairesi de 2011 yılında bu kararı bozarak "başörtüsünün memurluktan ihraç nedeni olamayacağına" ve Yılmaz'ın görevden uzalaştırıldığı tarihten itibaren özlük haklarının iadesine karar verdi.

Bunun üzerine dava dosyasını yeniden inceleyen Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Yılmaz'ın derslere başörtülü olarak girmesinin çalıştığı kurumun huzur ve sükununu bozucu nitelikte olmadığını, bu eylemin siyasi ve ideolojik nedenlerle yapıldığının da ortaya konulamadığını kararlaştırdı.

Mahkeme, Yılmaz'ın eyleminin görevden atılmasına neden olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125'E-a maddesiyle örtüşmediği ve disiplin hukukunda yer alan tipiklik şartının gerçekleşmediğinin görüldüğünden hukuka aykırılığın bulunmadığına karar verdi.

Ayrıca mahkeme işlem nedeniyle yoksun kalınan mali ve özlük haklarının ilk davanın açıldığı 9 Şubat 2001 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle davacı Yılmaz'a ödenmesini hükmetti.

Melek Sima Yılmaz, alınan karardan çok mutlu olduğunu söyledi.

Kararın geçmişe yönelik olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kurumda huzur bozduğumuz söylenmişti. Alınan bu karar da 'huzur bozulduğuna dair birşey bulunamamıştır, bütün hükümler iptal edilmiştir ve memuriyetten çıkarılma cezasını gerektirmemiştir' deniyor. Bütün bu nedenlerden dolayı dava konusunun iptaline, bütün haklarımın geri iadesi kararı alındı. Yıllar sonra da olsa ülkemiz, memleketimiz adına güzel bir gelişme. Ama ümit ederim ki bu konu artık insanlar için sıkıntı olmaktan çıkar, yönetmelikler de değişir. Karar diğer arkadaşlar için de önemli. Onlara da emsal olur diye ümit ediyorum" diye konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Zinnur Şimşek ise Yılmaz'ın haklarının geri iadesi için açtığı davanın sonuçlandığını, arkadaşlarının haklı bulunduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla hukuk bu hukuksuzluğa müsade etmeyecektir ve etmemiştir. Arkadaşımızın haklarının geri verilmesi kararlaştırıldı. Oysa başörtüsünün cezası uyarı ve kınama cezasıdır. Ne kadar büyük bir zulüm işlendiği mahkeme kararıyla ortaya çıktı. Melek Sima, uzun bir mücadeleden sonra hakkını aldı" dedi.

11 yıl önce