|

Darbenin tarla fareleri

Yeni Şafak
14:56 - 15/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 15:04 - 15/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek.
Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek.
Adil Öksüz

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan bir yardımcı doçent. 2002–2016 yılları arasında tam 109 kez yurt dışına çıktı. 26 Mayıs 2015’te İstanbul’dan New York’a 8 gün sonra İstanbul’dan Johannesburg’a uçtu, 16 Eylül’de tekrar Güney Afrika’ya uçtu, oradan ABD’ye geçti ve 9 gün sonra Türkiye’ye döndü. 15 Ekim 2015’te Kuveyt’e 23 Ekim’de Almanya’ya. 2016 yılında ise sık sık ABD’ye gitti. 17 Mart’ta New York’a uçup, sadece 4 gün kaldı. 20 Haziran’da bir kere daha JFK Havaalanı’na uçup, yine dört gün kalıp döndü. Maaşı 1500 dolar civarında olan bu yardımcı ilahiyat doçenti neden ve nasıl bu kadar sık yurtdışına ve ABD’ye gidip geliyordu? Sebebi malum. 50 yaşındaki Adil Öksüz’ün adı ilk kez Gülen Cemaati’ne yönelik soruşturmalar kapsamında 9 Ocak 2015 günü Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gelip şikayetçi olan Çetin Acar tarafından devlete verilmişti: “Ankara Üniversitesi İlahiyat mezunu. Mezuniyetten sonra uzun süre İstanbul’da Fetullah Gülen’e mollalık yaptı. Fetullah Gülen ABD’ye gittikten sonra Mustafa Özcan’ın Türkiye imamlığına geçmesi ile Hava Kuvvetleri’nden sorumlu imamlığı buna devretmişti Şu anda örgütün Deniz Kuvvetleri imamlığını yürüttüğünü duydum.” Adil Öksüz 11 Temmuz 2016 günü THY’nin TK003 sefer sayılı uçağının Business Class bölümünde 4G koltuğunda ABD’ye uçmuş, 11 saatlik uzun uçuşun ardından sadece iki gün kaldı ve 13 Temmuz 2016 günü Türkiye’ye döndü. 16 Temmuz sabahı Akıncılar Askeri Hava Üssü’nden kaçmaya çalışan darbeci askerlerle birlikte yakalandı. Sorgusunda şehrin epey dışında olan üssün çevresine “tarla bakmaya geldiğini” söyledi. Serbest kaldı ve kayıplara karıştı. Halen aranıyor.

Kemal Batmaz

Kaynak Holding’in üst düzey yöneticilerinden biriydi. 2012 yılında Kaynak Holding’e bağlı reklam ajansı Kaynak Medya’nın yöneticisiydi. Aslında 13 Temmuz dönüşlü ABD seyahati Adil Öksüz ve Kemal Batmaz’ın birlikte ilk ABD seyahatleri de değildi 18 Ekim 2009’da Adil Öksüz ABD’ye giderken, Kemal Batmaz da 20 Ekim 2009’da ABD’ye uçmuştu. Batmaz, 22 Ekim 2009’da, Öksüz 23 Ekim 2009’da yurda dönmüştü. Adil Öksüz ve Kemal Batmaz 16 Mayıs 2010 tarihinde ABD’ye gidip, 25 Mayıs 2010 tarihinde birlikte yurda dönmüşlerdi. Darbe girişiminden iki gün önce THY’nin TK002 sefer sayılı New York-İstanbul uçuşunda da Batmaz ve Öksüz aynı uçakla ABD’den Türkiye’ye yine birlikte döndüler. Uçak İstanbul Atatürk Havaalanı’na indikten sonra güvenlik kameraları onları arabaya inene kadar yan yana görüntüledi. Batmaz da Adil Öksüz gibi darbenin geri püskürtüldüğü 16 Temmuz sabahı darbecilerin merkez üssü olan Ankara’daki Akıncı Üssü’nde yakalandı. Yine tesadüf bu ki o da ifadesinde “tarla bakmaya geldiğini” söyledi. Holding yöneticiliği, reklamcılık yapmış, hiçbir resmi görevi olmamış bir sivilin darbe gecesi bir hava üssünde ne yaptığı ise Akıncı Üssü içindeki 143. F-16 Filosu’nun koridorlarındaki güvenlik kayıtlarının bulunmasıyla ortaya çıktı. Görüntülerde Batmaz, darbe gecesi F-16’ların bağlı olduğu 143. Filo’nun koridorlarında telaşla dolaşıyor, koridorlarda kendisine selam veren askerlerle konuşuyor, odalara sanki orada çalışıyormuş gibi rahatlıkla girip çıkıyor.

Harun Biniş

Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden Bilkent Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu. 2001 yılında İstanbul’da katıldığı 5. Lotus Zirvesi’nde Sürat Bilgisayar İnternet Çözümleri Grup Yöneticisi olarak “Kriminal Polis Laboratuvarı Başarı Öyküsü” adlı bir sunum yapmış.

Sürat Bilgisayar ya da sonraki adıyla Sürat Bilişim Gülen Cemaati’ne ait Kaynak Holding’e bağlı şirketlerden biri.

Biniş, 2010 ve 2013 yılları arasında Türkiye’de adli dinlemelerin üssü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda çalışmıştı. Hakkında gazetelerde kurumun dinleme altyapısı kuran mühendis olarak haberler çıkmıştı.

2014’ten sonra bu kurumdaki yasa dışı dinlemelerle ilgili açılan davanın sanığı olmuş, mahkemede ifade verdi.

Biniş’in son işyeri ODTÜ Teknokent’inde bulunan savunma sanayi üzerine çalışan bir bilişim şirketi.

Yine tesadüf eseri o da Kemal Batmaz ve Adil Öksüz gibi 15 Temmuz gecesi şehir dışındaki Akıncı Üssü’nde gözaltına alındı ve savcılara “arsa bakmaya” geldiğini söyledi.

Ama Adil Öksüz’den farklı olarak hem Kemal Batmaz hem de Harun Biniş tutuklandılar ve şu anda hapisteler.

Hakan Çiçek

Kolej sahibi Hakan Çiçek darbe gecesi darbecilerin üssü Akıncı’da yakalandı. İfadesinde “subay olan bir öğrenci velisini ziyarete geldiğini” söyledi. Ama kolejin Gülen Cemaati’nin ordu içindeki subayların çocuklarını göndermeleri için kurulmuş bir kolej olduğu ortaya çıkarıldı ve kolej kapatıldı. Kara Havacılık Komutanlığında binbaşı rütbesinde helikopter bakım pilotu olan kardeşi G.Ç. de darbeden tutuklandı. Savcılık Hakan Çiçek’in Adil Öksüz ve Kemal Batmaz’la aynı tarihlerde 2016 yılının Ocaki Mart ve Haziran aylarında ABD’ye gittiğini tespit etti. Çiçek, ifadesinde bunun tamamen tesadüf olduğunu, ABD’ye işleri dolayısıyla gittiğini iddia etti.

Kemal Işıklı

Ankara’daki resmi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 15 yıllık deneyimli üst düzey bir çalışanıydı. Risk Yönetimi bölümünde uzmandı. Ama bu profesyonel kimliği dışında bir işi daha vardı; SAT Komandolarına abilik etmek. İfadesinde bu abilik şöyle anlatılıyor: “Kod adı ‘Miraç’ olan SAT Grup Personeli olduğunu bildiğim Astsubay Murat Fırat, kod adı ‘Ömer’ olan Astsubay Özgür Danışan, kod adı ‘Onur’ olan Astsubay Hamdi Çıplak, kod adı ‘Hamza’ olan Astsubay Fatih Kaya, kod adı ‘Murat’ olan Astsubay Mutlu Ferik, kod adı ‘İsmail’ olan Astsubay İrfan Altuntaş, benim kendi ikametime gelmekteydiler. Beraber Kur’an okuyor, sohbet ediyor ve namaz kılıyorduk, siyasi konular konuşmamaktaydık. Bu asker şahısların birbirlerinden haberleri yoktu.”

Bankacılık uzmanı Işıklı İstanbul’daki bir imam hatip lisesinde Cankurt kod isimli başka bir abiye bağlıydı. Bir gün tam adını bilmediği Cankurt ona; “Bana, SAT’taki askerleri kastederek, ‘Onları davet et, görüşelim.’ dedi. Ben de her gruptan bir kişiyi arayarak, farklı zamanlar belirterek ‘Gelin, görüşelim.’ dedim. Daha sonra Cankurt’u arayarak askerlerin geleceği zamanı söyledim. Belirttiğim zamanlarda askerler evime geldiler. Askerler evime geldikten sonra Cankurt geldi ve ‘Kemal diye birisi gelecek, onun dediğini yapmanızı istiyorum.’ dedi. Genel sohbetten sonra askerler ve Cankurt gitti.”

Risk yönetimi uzmanı bankacı Kemal Işıklı’nın abilik ettiği SAT komandoları darbe için böyle uyandırılmıştı. O SAT komandoları 15 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı teslim almak ya da öldürmek için Marmaris’e giden komandolardı.

#15 Temmuz
#FETÖ Darbe Girişimi
#Adil Öksüz
#Kemal Batmaz
7 yıl önce