|

Davutoğlu CHP görüşmesinin adını koydu

Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ndeki koalisyon görüşmeyi değerlendirirken yaptığı konuşmasında, "Bunlar mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri değil" dedi. Davutoğlu yapılan görüşmeyi "istikşafi" ifadesini kullanarak tanımladı.

Yeni Şafak
17:45 - 13/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:01 - 13/07/2015 Pazartesi
Diğer

Koalisyon turları kapsamında CHP Genel Merkezi'ni ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri değil bunlar. Bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum" ifadelerini kullandı.



Davutoğlu'nun kullandığı istikşafi terimi, ilk kez 2002 yılında Türkiye gündeme gelmişti.



Türkiye ve Yunanistan arasındaki "istikşafi" Ege görüşmelerinde temel uzlaşma, "her konuda uzlaşmadan, hiçbir konuda uzlaşılmış sayılmayacağı" ve "görüşmeler konusunda bilgi sızdırılmayacağı" üzerinde oldu. Nitekim, 2002'den bu yana, her yıl en az iki kez, Müsteşarlar düzeyinde yapılan görüşmeler hakkında tek bir bilgi sızmadı.



Ancak Yunanistan'la "istikşafi" görüşmeler konusunda, yer ve zaman dışında hiçbir açıklama yapılmamış olması da, "hiçbir konuda tam uzlaşmaya varılmamış olması" anlamına geliyor.


#Başbakan
#Ahmet Davutoğlu
#CHP
#AK Parti
#Kemal Kılıçdaroğlu
#koalisyon
9 yıl önce