|

Demirel: Mutad tartışma

9. Cumhurbaşkanı Demirel, 150 yıldan bu yana anayasaların tartışıldığını belirterek, "Mutad bir tartışmadır. Anayasalar gökten inen kitaplar değildir" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 8/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 18:18 - 15/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'de anayasa tartışmasının mutad olduğunu söyledi. Demirel, "Anayasalar gökten inen kitaplar değildir. Biz de vaktiyle çok eleştirdik anayasaları" dedi. Süleyman Demirel, Çankaya'da Sayit Sarısaçlı tarafından kurulan Özel Emre İlköğretim Okulu'nun yenilenen binasını hizmete açtı. Törenden sonra Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un konuşmasında "Anayasa'yı polis tüzüğüne benzettiği" anımsatılan Demirel, Türkiye'nin 150 senedir anayasa tartıştığını söyledi.



Türkiye'de ilk anayasa olan Kanunu Esasi'nin 1876'da yapıldığını ve bir yıl sonra askıya alındığını, imparatorluğun sona ermesinin ardından 1921'de ve 1924 anayasalar hazırlandığını anımsatan Demirel, 1924 Anayasası'nın 1950-60 döneminde hep eleştirildiğini ifade etti. Demirel, 1961 Anayasası'nın da 10 sene eleştirildiğini, son olarak 1982 Anayasası'nın yapıldığını, sözlerini şöyle sürdürdü:



Uygulamak daha önemli


"Türkiye'de anayasa tartışması mutattır, yani yadırganılan bir olay değildir. Tabii ki Sayın Yargıtay Başkanı'nın ifade ettiği hususlarda dikkate alınması gereken pek çok nokta vardır. Anayasalar gökten inen kitaplar değildir. Biz de vaktiyle çok eleştirdik anayasaları. Hadise bir ülkenin anayasasına inanması, ona uyan kanunlarını yapması ve uygulamasıdır. Anayasanın şöyle veya böyle olmasını önemserim, onun kadar uygulamayı, önemserim."



#9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
#Mutad
#Anayasa
23 yıl önce