|

Doğal yaşamak zor ama güzel...

Dünyada günden güne yaygınlaşan ekolojik yaşam biçimi, ülkemizde de temelleri 13 yıl önce atılan Buğday Hareketi ile uygulama alanı buluyor. Buğday Hareketi üyeleri, hormonlu yiyecek yemiyor, cep telefonu kullanmıyorlar...

Yeni Şafak
00:00 - 26/07/2003 Cumartesi
Güncelleme: 09:53 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Yiyecek içecekten mimariye, iletişimden ulaşıma kadar hayatın her alanında doğallığı ve kimseye zarar vermeden yaşamayı ilke edinen Buğday Hareketi'nin Karaköy'deki Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 140 üyesiyle hayatı ayrıntılarıyla yaşıyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Victor Ananias, kendilerini hayata saygılı insanlar olarak tanımladıklarını belirterek, "Yediğimiz, içtiğimiz, aldığımız ve kullandığımız her şeyin dönüşümünün ne olacağını düşünüp, tüketimlerimizi ona göre yapmalıyız" diyor. Küçüklüğünden beri hem vejetaryen, hem de vegan (hayvan ürünlerinin hiçbirini tüketmeyen) olduğunu ifade eden Ananias, yiyecekleri sebze, meyve ve baklagilleri doğal yollarla, hormon ve kimyasal ilaçlar kullanmadan üretim yapan çiftçilerden almayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Köy ekmeği yediklerini ve alışverişlerini Kasımpaşa ve Fatih'te kurulan Kastamonu Pazarı'ndan yaptıklarını söyleyen Ananias, hayat felsefelerini anlatmaya divem ediyor: "Ancak, tamamıyla doğal şeyler yiyelim, içelim gibi bir şey söz konusu değil. Biz elimizden geldiğince organik tarım ürünleriyle beslenip, çevreye ve insana zarar vermeyecek eşyaları kullanmaya çalışıyoruz."

Doğal hayatı şehre taşıyorlar

Türkiye'de organik tarım yapan 18 bin çiftçinin olduğuna da değinen Ananias, amaçlarının bir anlamda doğal yaşamı şehir merkezine taşımak olduğunu ifade ediyor. Sofralarına meşrubat ve rafine ürünlerle uyuşturucu maddelerin bile girdiğine değinen Ananias, "Aldığınız bir sigaranın bile neye dönüştüğünü düşünmeniz gerekir" diyor ve devam ediyor: "Sigara içmenin, içen kişiyi kanser yapabilme ihtimalinin olmasından daha önemli sonuçları var. Tütün endüstrisini destekliyorsunuz her şeyden önce ve gelecek nesillerin de sigara içmesini legal hale getiriyorsunuz. Ayrıca tütün yatay alanlara ekildiği için, o alanlar boş kalıyor ve erozyona açık hale geliyor." Ananias, cep telefonu kullanmadıklarını da sözlerine ekliyor.

Alışverişlerini Kastamonu Pazarı'ndan yapıyorlar

Köy ekmeği yiyip, alışverişlerini Kasımpaşa ile Fatih'te kurulan Kastamonu Pazarı'ndan yaptıklarını söyleyen Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Victor Ananias "Ancak, tamamıyla doğal şeyler yiyelim, içelim gibi bir şey söz konusu değil. Biz eli-mizden geldiğince organik tarım ürünleriyle beslenip, çevreye ve insana zarar vermeyecek eşyaları kullanmaya çalışıyoruz" diyor.

  • ÜRÜN DİRİER, İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



    #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce