|

Dürüst mükellefe finansman desteği

Maliye, vergisini düzgün ödeyen mükellefleri finansman kolaylığıyla ödüllendirecek. Dürüst mükellefler, ödediği vergi ve SGK primleri kadar düşük faizli kredi kullanabilecek. Vadesi gelen borcun vadesi makul seviyede uzatılabilecek. Böylelikle işverenin finansman sorunu çözülecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 19:35 - 29/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Maliye Bakanlığı, geçen yıl başlattığı vergisini düzgün ödeyen mükellefin ödüllendirilmesine yönelik çalışmayı daha da derinleştirecek. Bu kapsamda bakanlık, ilk aşamada, “Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi” ile mükelleflerin vergi kanunları karşısındaki davranışlarını değerlendirecek. Bu yolla uyumlu ve uyumsuz mükellefleri ayrıştıracak. Hükümetin de bu çalışmadan alınan veriler çerçevesinde vergisini düzgün ödeyen, kayıtdışı çalışmayan uyumlu işverene, ödediği vergi ve SGK primleri kadar düşük faizli kredi dahil bir dizi destekleme üzerinde çalışma yaptığı öğrenildi. Böylece işverenin beyanının düzeltilmesinin sağlanacağı gibi kayıtdışılığın önlenmesinin teşvik edileceği ve işverenin finansman sorununun çözümüne katkı verileceği belirtiliyor.



MÜKELLEF İKİYE AYRILIYOR


Bu kapsamda, 2015 yılına yönelik kazançların gösterileceği ilk beyannamenin Mart ayında verileceğine işaret eden ekonomi bürokratları, uyumlu veya uyumsuz mükelleflerin çalışması ile ilgili değerlendirmelerde sona yaklaşıldığını belirttiler. Maliye'nin bu çalışma sonucunda çıkan verilere göre, vergisini düzgün ödeyen, kayıtdışı çalışmayan mükellefleri ödüllendireceği belirtiliyor. Bu kapsamda uyumlu işverene, ödediği vergi ve SGK primleri kadar düşük faizli kredi dahil bir dizi destekleme üzerinde çalışma yapıldığı belirtiliyor. Ekonomi bürokratları, söz konusu çalışmanın genel ekonomi üzerinde pozitif katkılarının olacağına dikkat çekiyor. Yine düzeltilmiş beyannamelerle kayıt dışılığın daha da azaltılmasının teşvik edileceği, düşük kredi desteği ile de işverenin finansman sorununun çözümüne katkı verileceği kaydediliyor.



Uyumsuza sıkı takip


Uyumsuz mükelleflere ise yeni yaptırımların geleceği belirtiliyor. Bu çerçevede uyumsuz mükelleflerin daha sık ziyaret edileceği, daha sıkı bilgilendirileceği ve daha sıkı takip edileceği vurgulanıyor. Burada asıl amacın, vergiye uyumu artırmak olduğunu belirten bürokratlar, özellikle e-yoklama sisteminin uygulamaya geçirilmesiyle mükelleflerin ziyaret edileceğini belirtiyorlar. Bürokratlar, uyumsuz mükelleflere uyuma davet yazıları gönderileceğini, iş yerlerinde de ziyaret edileceğini belirttiler. Kurmaylar, uyumsuzluğu yüksek mükelleflerin ise doğrudan Vergi Denetim Kurulu, Emniyet, SGK ve Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlara iletileceğini dile getirdiler.



Bölgesel ve firma bazında destek


Hükümetin ayrıca, bölgesel, sektörel ya da firma bazında destekleme teşvik yöntemlerine ilişkin çalışmalarının da sürdüğü bildirildi. Önümüzdeki dönemde yeni sistemde uyumlu mükellefin vergi iade taleplerinin hızlı şekilde yerine getirilmesinin de ele alındığını vurguladılar. Yine uyumlu mükellefin vadesi gelmemiş borçları için şartlara göre tecil faizi ile makul bir süre ve makul tutarlarda borcun vadesinin uzatılmasının da masada olduğu kaydedildi.







#Maliye Bakanlığı
#vergi
#vergi mükellefleri
#Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendi
9 yıl önce