|

E-muhtıra çöpe

Göreve geldikten sonra atılan sivilleşme adımlarına verdiği destekle dikkati çeken Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, 2007 yılında Yaşar Büyükanıt'ın kaleme aldığı geceyarısı yayınlanan e-muhtırayı internet sitesinden kaldırdı. Sitenin güncellenmesiyle demokrasi ayıplarından biri daha temizlendi. Terörle mücadeleye ilişkin açıklamalar da inisiyatifin 'sivillere' geçmesinin bir başka adımı olarak artık yer almayacak

Erhan Seven
00:00 - 30/08/2011 Salı
Güncelleme: 23:56 - 29/08/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
E-muhtıra çöpe
E-muhtıra çöpe

Son dönemde sivilleşme görüntüleri konusunda önemli faaliyetlerde bulunan Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde bulunan bir ayıbı ortadan kaldırdı.

Genelkurmay Başkanlığı, tarihe '27 Nisan e-muhtırası' olarak geçen bildirisini internet sitesinden dün sabah itibariyle kaldırdı. 27 Nisan 2007 tarihinde, genel seçimlerden üç ay önce Yaşar Büyükanıt'ın genelkurmay başkanlığı döneminde konan bildiri, dün sabah kaldırıldı. İnternet sitesinin giriş sayfasında 'Genelkurmay Başkanlığı internet sitesi güncellenerek kamuoyunun hizmetine sunulmuştur' ifadesine yer verilirken, sitede yayınlanan bildirilerin internet ortamında en fazla bir hafta kalacağı ve daha sonra silineceği öğrenildi.

HÜKÜMETTEN NET DURUŞ

Bin 584 gün önce yayınlanan ve yaklaşık 4 yıl 4 ay boyunca internet sitesinde duran bildiri, İlker Başbuğ ve Işık Koşaner dönemlerinde de sitede kalmıştı. Genelkurmay Başkanlığı görevine 27 Temmuz'da getirilen Orgeneral Necdet Özel'in isteğiyle bildirinin siteden kaldırılmasıyla bir anlamda demokrasi ayıbı da ortadan kalkmış oldu.

Bildiride, Türk ordusunun laiklik konusundaki hassasiyeti vurgulanırken, Kuran kursları, kutlu doğum haftası, vatandaşların dini hassasiyetleri konusunda da yanlış bilgiler yer almıştı. Bildirinin yayınlanmasının ardından hükümet bir metin kaleme aldı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek aracılığıyla kamuoyuyla paylaşarak, demokrasi dışı girişimlere karşı net bir duruş ortaya koydu.

BÜYÜKANIT: BEN YAZDIM

Bildirinin kim tarafından kaleme alındığı da tartışma konusu olmuştu. Bildirinin bazı profesörler tarafından yazıldığı dile getirilirken, genelkurmay başkanlığı bu iddiaları kabul etmemişti. Yaşar Büyükanıt, 2008 yılında emekli olduktan sonra 2009 yılında katıldığı bir televizyon programında metni kendisinin kaleme aldığını dile getirmişti. Büyükanıt'ın daha sonra bildiride yeralan kutlu doğum haftasıyla ilgili ifadeler konusunda yanıltıldığını dile getirdiği iddia edilmişti.

Demokrasi dışı girişimi destekleyen ana muhalefet partisinden CHP'li Onur Öymen bildirideki sözlerin altına imza atacağını dile getirerek, hükümetin bu uyarıyı dikkate alması gerektiğini ifade etmişti.

SİTEDE YENİLİKLER VAR

Genelkurmay Başkanlığı'nın sitesinde 27 Nisan e-muhtırasının kaldırılmasının yanı sıra yeni değişiklikler de dikkatlerden kaçmadı. Yayınlanan bildirilerin haftalık olarak yenilenmesinin yanı sıra terör örgütüyle yapılan mücadelenin yeraldığı, 'bölücü terörle mücadele' başlığı da kaldırıldı. Terör örgütüne yönelik yapılan operasyonların yeraldığı bölümün bundan sonra sitede yer almayacağı, terörle mücadele konusunda bilgilendirmelerin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacağı öğrenildi.

DÖRDÜNCÜ SİVİLLEŞME HAREKETİ

Son dönemde özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin demokratikleşme ve sivilleşme konusunda yaptığı girişimler dikkat çekiyor. Bu girişimlerin başında 1 Ağustos'ta toplanan Yüksek Askeri Şura'da oturma düzeni değiştirilmiş ve iki başlı görüntü ortadan kaldırılmıştı. 18 Ağustos'ta toplanan MGK'da da sivillerle askerler protokol sırasına göre karışık oturma düzeni ortaya çıkmıştı. Son olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı'ndaki tebrik görüntüsü de değiştirildi. Daha önce Genelkurmay Başkanları tebrikleri kabul ederken, artık ordunun komutanı olan Cumhurbaşkanı kutlamaları kabul edecek. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in önerisiyle başlayan yeni düzenin ilk uygulaması da bugün sabah gerçekleştirilecek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer bayramı ile ilgili kutlamaları kabul edecek.


Uyarıyla başlayıp tehditlerle bitiyor

27 Nisan 2007 gecesi Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesine konan ve dün “tarih olan” e-muhtırada, Kutlu Doğum Haftası ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının aynı günde yapılması eleştirilmiş, Cumhurbaşkanı seçim süreci ile ilgili “tehditkar” ifadelere yer verilmişti. E-muhtıranın giriş bölümünde, Türkiye Cumhuriyeti'nin başta laiklik olmak üzere, temel değerlerini aşındırma çabası içindeki bir kısım çevrelerin, bu gayretlerini son dönemde artırdıkları savunulmuş, “Uygun ortamlarda ilgili makamların, sürekli dikkatine sunulmakta olan bu faaliyetler; temel değerlerin sorgulanarak yeniden tanımlanması isteklerinden, devletimizin bağımsızlığı ile ulusumuzun birlik ve beraberliğinin simgesi olan milli bayramlarımıza alternatif kutlamalar tertip etmeye kadar değişen geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır” denilmişti.

22 Nisan 2007'de Şanlıurfa'da, Mardin, Gaziantep ve Diyarbakır illerinden gelen bazı grupların da katılımı ile oluşturulan koro, 'çağdışı kıyafetletler giydirilmiş küçük kız çocukları' olarak nitelendirilmişti.

Muhtıranın son bölümünde söz Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlara getirilerek, “Türk Silahlı Kuvvetleri gerektiğinde tavrını ve davranışlarını açık ve net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerekir” tehdidinde bulunulmuştu.


Demokrasinin kamburu atıldı

Genelkurmay'ın sitesini güncellemesine hükümet kanadından olumlu tepkiler geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Geç de olsa Türkiye'nin gidişatının doğru, demokrasi çıtasını daha da yükseltme noktasında çok önemli katkı sağlayacağı kanısındayım. Kurumlar giderek yerine oturuyor” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan tarihli açıklamasının internet sitesinden kaldırılmasıyla demokrasinin kamburunun atıldığını belirtti.


Yenilenmek için önemli bir adım

Askerin sivilleşme adımını, sivil toplum kuruluşları tarafından da demokratikleşmenin gereği olarak değerlendirildi. İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Mansur Akgün, “Buna normalleşme demek lazım. Zaten olması gerektiği gibi olmaya başladı. Şartlar demokratikleşmenin hız kesmeden sürdüğünü gösteriyor” dedi.

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan da “Demokratik bir adımdır. Militarist yapının bir adım daha ötesine yenilenme anlamında önemli bir adım” derken, Adaleti Savunanlar Derneği Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, 27 Nisan e-muhtırasının Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden kaldırılmasını ileri demokrasinin son safhası olarak değerlendirdi.

13 yıl önce