|

Emine Erdoğan: 6 asırlık izler ilham kaynağıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler biz kadınlar için ilham kaynağıdır" dedi.

Yeni Şafak
12:38 - 9/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:42 - 9/03/2016 Çarşamba
IHA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlediği "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam, Turizm eski Bakanı ve AK Parti'nin kurucularından Güldal Akşit, akademisyenler, iş kadınları ile çok sayıda kadın davetli katıldı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 632 yıl üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti'nin sahip olduğu zengin kültürel mirası içeren "Kuyud-i Kadime Arşivi" sergisinin açılışını gerçekleştirdi ve yetkililerden bilgi aldı. Program öncesi davetlilere, tarihimizde kadının yeri ve önemini anlatan kısa film gösterimi yapıldı.



Programda konuşan Emine Erdoğan, "Bu özel günde tarihimize iz bırakan valide sultanları hatırlamak, onların mirasını yeni nesillere tanıtmak çok önemli bir girişimdir. Bu tarihi sorumluluğu hissederek böyle bir program düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Sayın Bakan nezdinde emek veren herkesi de tebrik ediyorum" dedi.



"OYSA HAREM, OSMANLI HANEDAN ÜYELERİ İÇİN DAHA ÇOK BİR OKULDUR"


Tarihin geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanıdığını belirten Erdoğan, "Dün ne olduğumuz gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir. 6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler de biz kadınlar için ilham kaynağıdır. Osmanlı hanedanının kadın üyeleri ve harem her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Oryantalistler bir takım hayali tasvirlerle zihinlerde Osmanlı kadınlarına dair olumsuz algılar üretmişlerdir. Nitekim eserlerine baktığımızda çoğu kez dünya zevklerine ve iktidar hırsına müptela kadınlarla karşılaşırız. Oysa harem, Osmanlı hanedan üyeleri için daha çok bir okuldur. Kadınların hayata hazırlandıkları, hayır faaliyetlerini örgütledikleri bir eğitim yuvasıdır. Bu yuvanın başında da valide sultanlar yer alır" ifadelerini kullandı.



Emine Erdoğan, padişah annelerinin günümüzde daha çok bıraktıkları mimari eserlerle tanındığına dikkat çekerek, "Kösem Sultan, Nurbanu Sultan, Bezmialem Valide Sultan'ın geride bıraktığı nice vakıf eserleri, şehirlerimizi süslemektedir. Vakıf medeniyeti olarak nitelediğimiz, Osmanlı'ya ait 30 bin vakıf belgesi içinde kadınların kurduğu 2 bin 309 vakıf tespit edilmiştir. Eğitimden sağlığa çeşitli alanlarda hizmet veren vakıflar, zenginler ve fakirler arasındaki gelir farkını azaltarak toplumsal gelişmede önemli roller üstlenmiştir" diye konuştu.



"TARİH HEPİMİZ İÇİN BİR AYNADIR"


Tarihin herkes için bir ayna olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:



"Osmanlı kadınların aynasında gördüğümüz bu güzel hasletler, bizlerin hayatında da pusula olmalıdır. Muhtaçlara yardım eli uzatan, yetim ve kimsesizlere sahip çıkan bu yüce ruhlar, bizim hayatımıza yön vermektedir. Kadınlar yeri gelmiş topluma şifa dağıtmış, yeri gelmiş öğretmen olmuştur hatta yeri gelmiş banisi oldukları mimari eserlerle şehirlerin inşasına katkı sunmuşlardır. Osmanlı bakiyesi coğrafyada, kadınların yaptırdığı hanlara, hamamlara, kervansaraylara, medrese ve camilere rastlarız. Şefkat eli üç kıtaya kılcal damarlar gibi yayılmış kadınların ince ruhları şehirleri mamur etmiştir. Valide sultanların öncü rol oynadığı hayır hizmetleri, tarihe öyle izler bırakmıştır ki o zaman atılan tohumlar bugün meyvelerini vermektedir. Valide sultanlar analarımıza örnek olmuş, böylece gönlü geniş eli açık nesiller yetişmiştir."



"TÜRKİYE'NİN ŞEFKAT ELİ DÜNYANIN HER YERİNE UZANIYOR"


"Çok şükür ki Türkiye'nin sefkat eli bugün dünyanın her yerine uzanıyor. Ülkemiz bugün dünyanın en cömert ülkesi olarak anılıyorsa bunda, bu tarihi mirasın izleri vardır" diyen Erdoğan, "Tarihimizde kadınların bu kadar önemli vakıf hizmetlerinde bulunmaları, onların mülke edinebildiklerini ve bunu özgürce tasarruf edebildiklerini gösteriyor. Bu, kadın haklarının medeniyetimizde ne kadar köklü bir şekilde yerleşik olduğuna da bir işarettir. Bu mirası sürdürerek bugün de kadınlarımızın etkinliğini artırmak durumundayız. Toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırarak adil bir toplum var etmeliyiz. Kadınlarımızı siyasetten akademiye, iş dünyasından sanata her alanda geniş bir alan açmalıyız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle cinsiyet adaleti konusunda karnemizi iyileştirecek adımlar atarak, kadın ve erkeğin birlikte mamur ettiği bir gelecek hedefleyelim" ifadelerini kullandı.



Şeyh Edebali'nin sözlerine atıf yapan Emine Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:



"Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın. Valide Sultan Vakıf Kayıtlarını tozlu raflardan indirerek gündemimize taşıyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Tarihin ışığında, bizi kadınlarımız konusunda yeniden düşünmeye sevk ettiğiniz. Umuyorum ki bu girişim kadınlarımızın her alanda etkin olduğu bir ülke inşa etmeye vesile olsun. Dünyanın dört bir köşesindeki mağdur ve mazlum kadınlar başta olmak üzere hepinizin Dünya Kadınlar Günü kutluyor, sizler, muhabbetle selamlıyorum."




#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Emine Erdoğan
#Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar
8 yıl önce