|

Enflasyon hız kesti

Piyasaların merakla beklediği enflasyon oranları tahminlerin de altında çıktı. DİE, Nisan'da toptan eşya fiyatlarının yüzde 2.4 , tüketici fiyatlarının yüzde 2.3 arttığını açıkladı.

.
00:00 - 4/05/2000 Perşembe
Güncelleme: 12:01 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Enflasyon hız kesti
Enflasyon hız kesti

İş dünyası ile para piyasalarının merakla bekledikleri Nisan ayı enflasyon rakamları tahminlerin altında çıktı. Bu yılın Nisan ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatları yüzde 2.4, tüketici fiyatları yüzde 2.3 oranında arttı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, Nisan ayı itibariyle son bir yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 61.5, tüketici fiyatlarında yüzde 63.8 olarak belirlendi.

4 aylık enflasyon rakamları ise toptan eşya fiyatlarında yüzde 16.2, tüketici fiyatlarında yüzde 14.5 oldu. Bu arada, Nisan ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 58.7, tüketici fiyatlarında yüzde 66.0 olarak hesaplandı.

Salomon Smith Barney: Düşüş sürecek

Dünyanın en büyük yatırım danışmanlık firmalarından Salomon Smith Barney, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Nisan ayı enflasyon rakamlarına dönük, toptan eşya fiyatlarının (TEFE) yüzde 2.8, tüketici fiyatlarının (TÜFE) ise yüzde 3 artabileceği tahmininde bulundu. Salomon Smith Barney, Türkiye ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, imalat sanayi fiyatlarının düşmeye başladığını ve bu nedenle enflasyonda Mart ayında başlayan düşüş trendinin devam edeceğini bildirdi.

Salomon Smith Barney, Cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi üçüncü turunun da çok önemli olduğunu vurgularken, bu turda, hükümetin desteğini alan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in kazanacağının görüldüğünü kaydetti. Değerlendirmede, IMF'nin, Türkiye ekonomisinin ilk çeyreğine ilişkin yaptığı olumlu değerlendirme neticesinde, Türkiye'ye daha çok yabancı sermaye girmeye başlayacağı kaydedildi.

Mutabakat imzaya açılıyor

Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan "Türkiye enflasyonu yeniyor" kampanyası, ülke genelinde imzaya açılıyor. 21 Nisan'da Cumhurbaşkanı Demirel'in de katıldığı törenle imzaya açılan "Mutabakat belgesi", bu haftadan başlayarak Türkiye genelinde yaklaşık 400 noktada, sanayici, ihracatçı, ticaret erbabı ve toplumun öteki kesimlerinin imzasına sunulacak.


24 yıl önce