|

Engelleri elleriyle aştılar

İstanbul’daki bir araştırma hastanesinde çalışan görme engelli masörler Nazan Yaman ve Şeref Taşar, kas hastalıklarının tedavisi için yaptıkları masaj sayesinde yüzde 95 oranında başarıya ulaşıyor. Masörler, “Hastalarımızın buradan iyileşerek ayrılması en önemli motivasyon kaynağımız. Çalışmak bize iyi geliyor.” diyor.

Aybike Eroğlu
00:14 - 17/10/2021 Pazar
Güncelleme: 02:29 - 17/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Nazan Yaman-Şeref Taşar
Nazan Yaman-Şeref Taşar

İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan görme engelli masörler Nazan Yaman (40) ve Şeref Taşar (35), kas hastalıklarının tedavisi için yaptıkları masaj sayesinde yüzde 95 oranında başarıya ulaşıyor. Yaşadıkları zorluklara rağmen işlerine sıkı sıkıya bağlı olan masörler, takdir topluyor. Rehabilitasyon eğitiminden sonra masör olarak çalışmaya başlayan Yaman ve Taşar, bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra sınava girerek kamuya atandı. Günde ortalama 12 hastaya bakan iki masör, “Hastalarımızın buradan iyileşerek ayrılması en önemli motivasyon kaynağımız” diyor.


GÖRMEDİĞİMİ ANLAMIYORLAR

Nazan Yaman, “20 yıldır klasik masaj, boyun sırt ağrıları, bel, eklem ağrıları, yüz masajı, lenf ödem tedavisi uyguluyorum. Bazı hastalar 15 dakikalık masaj seansında görme engelli olduğumu bile anlamıyorlar.” dedi. Ortaokul çağına kadar görebilen Yaman, “Yavaş yavaş karanlıkta sağa sola çarpmaya başladım. Doktora gittim, tavuk karası teşhisi kondu. Özellikle son 5 yılda görüşüm iyice azaldı. Eşimin desteğiyle işe gidiyorum, zor oluyor ama emekliliğim geldi halde çalışmaktan vazgeçmeyi düşünmüyorum.” diye konuştu.

ÖN YARGILARI KALDIRALIM

10 yıldır masörlük yapan Şeref Taşar da havale geçirdikten sonra görme yetisini kaybettiğini, 16 yaşında, bir gün uyandığında hiçbir şey göremediğini anlattı. Taşar, “Rehabilitasyon eğitimi aldım. İşimizi çok seviyoruz. Buraya çeşitli kas hastalıklarının tedavisi için gelen hastaların yüzde 95’i iyileşerek ayrılıyor.” ifadelerini kullandı. Taşar, “Engelliyi tam anlamıyla engelli zannediyoruz. Bize geliyorsunuz biz sizi tedavi ediyoruz, engel var mı? Aslında yok. Ön yargıları ortadan kaldıralım, yaşamın içinde birbirimize yardımcı olalım.” şeklinde konuştu.

#Nazan Yaman
#Şeref Taşar
#​İstanbul
#İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve
3 yıl önce