|

Erdoğan çağırdı medeniyetler buluştu

Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero'nun girişimiyle BM nezdinde kurulan 'Medeniyetler İttifakı', dünya barışını tehdit eden yanlış anlaşılmalar, yanlış kavramsallaştırmalar, önyargılar ve kutuplaşmaların önüne geçecek.

Yeni Şafak
00:00 - 15/07/2005 Cuma
Güncelleme: 15:04 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle AB nezdinde yaptığı temaslarda, medeniyetlerin uzlaşması fikri, Türkiye ve İspanya'nın ortak çağrısıyla Birleşmiş Milletler nezdinde "Medeniyetler ittifakı' komisyonun kurulmasını sağladı BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Annan'ın ''Medeniyetler İttifakı'' girişiminin başlatılmasını duyurmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Dujarric açıklamasında, sözkonusu girişimin, kurumsal ve sivil toplum düzeylerinde uluslararası toplumun ihtiyaçlarına cevap vererek, potansiyel olarak dünya barışını tehdit eden medeniyetler arasındaki bölünmüşlüğün, önyargının, yanlış anlaşılma ve yanlış kavramsallaştırmaların üstesinden gelmeyi amaçladığını kaydetti.

Dinlerarası diyalog

Son yıllarda, Müslüman ve Batılı toplumlar arasındaki uçurumun bütün bu toplumlardaki aşırıcıların istismarına uygun bir ortam yaratacak şekilde açıldığı ve dinler arasında karşılıklı anlayışın eksik olduğu yönündeki hissiyatın arttığının belirtildiği açıklamada, ''Medeniyetler İttifakı, bu tür güçlere karşı bir koalisyon olarak dini inançlar ve gelenekler arasında karşılıklı saygıyı geliştirmeyi amaçlayacak ve insanlığın çevreden sağlığa, ekonomiden sosyal kalkınmaya ve barıştan güvenliğe kadar bütün alanlarda her geçen gün artan oranda birbirlerine karşılıklı bağımlılığını teyid edecektir'' denildi.

Başkanlar Erdoğan ve Zapatero

Bu girişimin İspanya Başbakanı Jose Rodriguez Zapatero tarafından başlatıldığı ve eş-destekçiliğini (co-sponsor) Başbakan Erdoğan'ın üstlendiğinin belirtildiği açıklamada, her iki ülke hükümetlerinin de eş-destekçiler olarak bu girişime destek vermeye devam edeceği kaydedildi. Açıklamada, Genel Sekreter Annan'ın girişime rehberlik etmek üzerebir akil adamlar paneli kuracağı belirtilirken, panelin yapacağı çalışmalar sonucunda tespit edecekleri önerileri ve uygulama planını 2006 yılı sonunda bir rapor halinde sunmasının beklendiği kaydedildi.

"Medeniyetler İttifakı'' girişiminin koordinasyonu için, Türkiye'de bu görevi Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Büyükelçi Rafet Akgünay'ın, İspanya'da ise eski büyükelçi Maximo Cajal'ın üstleneceği belirtildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce