|

Eşi dostu ihya etti

Rezidans skandalıyla çalkalanan Ataşehir Belediyesi’nde yandaş şirketlere dağıtılan usûlsüz ihaleler İlgezdiler’in başına dert açtı. Ataşehir Belediyesi kurulduğundan bu yana onlarca ihale akraba ve eş-dost şirketlere dağıtıldı. İlk ihale, rezidans milyoneri Gamze İlgezdi’nin eniştesine ait ‘Paralel Danışmanlık’a gitti.

Yeni Şafak
04:00 - 11/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:47 - 11/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile CHP'li milletvekili eşi Gamze İlgezdi hakkında ortaya dökülen rezidans skandallarının ardından Ataşehir Belediyesi'ndeki ihale yolsuzlukları da gün yüzüne çıktı. Açılan soruşturmaya şok detaylar damgasını vurdu. Ataşehir Belediye Meclisi kontenjanından belediye başkanı olarak atanan ve başkan İlgezdi'nin hemşerisi de olan encümen başkanı İlhami Yılmaz'ın bizzat koordine ettiği öne sürülen usûlsüz ihalelerle devlet milyonlarca lira zarara uğratıldı. Sözkonusu iddialarla ilgili soruşturmada ihalelerin 'adrese teslim' olarak yandaş şirketlere dağıtıldığı ifade ediliyor. Ataşehir Belediyesi'ne yönelik usûlsüz ihale iddiaları şunlar:



PAZARLIK USÛLÜ DAĞITIM


Encümen Başkanı Yılmaz, yasadışı olarak ihalelere müdahil oldu ve önceden belirlenen şirketlere ihalenin verilmesini sağladı. 2011 yılında yapılan ve belediyeye hizmet alımını içeren ihale, Karul Kimya isimli şirketin ortak girişimci bulamamasıyla iptal edildi. Daha sonra bir başmüfettiş aracı oldu, Karul Kimya kendisine ortak girişimci bulup ihaleye katıldı. Ancak bu sefer başka bir şirket de ihaleye girmekte ısrar etti. İhale iptal edildi ve pazarlık usûlüyle ihale verildi. İhaleyi alması engellenen şirket Kamu İhale Kurumu'na başvurarak ihaledeki yasadışı süreci şikayet etti ancak belediye şikayetin sonucunu beklemeden hizmet alımını başlattı.







BEDELSİZ
VERİLDİ


2010'da yapılan sağlık hizmeti alım ihalelerinin yandaş şirkete verilmesini sağlamak için ihale 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'na aykırı olarak eşik değerinin altındaki kısımlara bölündü. Başkan İlgezdi'nin CHP Ümraniye İlçe Başkanlığı yaptığı dönemde CHP Belediye Meclis Üyeliği yapan Bahri Menteşe, Ataşehir Belediyesi kurulduktan sonra 'TY-Kom' isimli bir şirketi satın aldı. Şirketin, 2009 yılında belediye zabıta birimlerine yardımcı eleman personel alımı ihalesi sürecinde satın alındığı belirlendi. Menteşe'ye sözkonusu şirketi bulan şahsın önce Ümraniye Belediyesi ardından Ataşehir Belediyesi'nde çalışan zabıta memuru T.M. olduğu anlaşıldı. Adı geçen şirketin, T.M.'nin yakın akrabası K.M.'ye ait olduğu ve K.M.'nin şirketin büyük hissesini bedelsiz olarak Bahri Menteşe'ye devrettiği, ardından ihalelerin bu şirkete yağdırıldığı belirlendi. Şirketin bulunması için aracılık eden T.M.'nin de ihale komisyonunda görevlendirilerek ayrı bir usûlsüzlük yapıldığı tespit edildi.







YANDAŞI İHYA ETTİ


Ataşehir'in ayrı bir ilçe olarak belirlenip belediyenin kurulmasının ardından ilk ihaleler 'Hizmet Masası İçin Personel Alımı' adı altında 'Paralel Danışmanlık' isimli bir şirkete verildi. Şirket, Belediye Başkanı İlgezdi'nin eşi Gamze İlgezdi'nin ablasının kocası Özer Şenyurt'a aitti. Ancak durumun dikkat çekmemesi için Çetin'e ait hisseler 7 Temmuz 2009 günü Birol Özdemir'e devredildi. Sadece iki ay sonra ise ihale sözleşmesi imzalandı. Ataşehir'de doğrudan mal alımı, davet usûlü bazı ihaleler ve başka hizmet ihalelerinin 'MİLTUR' isimli şirkete verildiği, bu şirketin ise Başkan İlgezdi'nin ablasının kayınbiraderi İlhan Kınalı'ya ait olduğu belirlendi. Bu şirkete sadece 2011 yılında 16 usûlsüz ihale verdiği ifade ediliyor.



Tapular enişteye


Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin yüksek miktardaki gayrimenkullerini kamuoyunun dikkatini çekmemesi için baldızının eşi Özer Çetin Şenyurt'un üzerine tapuladığı da belirlendi. Kamu arazisinin yağmalanmasıyla inşa edilebilen Buz Rezidans'ta İlgezdiler'e ait 50'ye varan ultra-lüks dairenin de Şenyurt adına kayıtlı olduğu iddia ediliyor. Aynı zamanda Bodrum Türkbükü'nde İlgezdiler'e ait lüks villa da Şenyurt adına kayıtlı.



Müfettiş koruması


Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin kat karşılığı belediye hizmet binası yapım ihalesiyle ilgili usûlsüzlük ve yasadışı işlemler gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayetlerde bulunulduğu, bunun üzerine de müfettişlerce incelendiği ortaya çıktı. Müfettişlerin hazırladığı ön raporda ise, İlgezdi'nin ihale kararında imzası bulunmadığı öne sürülerek sorumlu olmadığı belirtildi ve soruşturma yapılması engellendi.



SORUŞTURMA AÇMAYIN


Mülkiye Müfettişleri Namık Kemal İlhan ve İsmail Çataklı'nın 2013 yılında hazırladığı ön raporda, tespit edilen kanun dışı unsurlar sıralandı. İhlallerle ilgili komisyon kararında imzaları bulunan encümen üyeleri hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği ifade edildi. Rapora göre, Ataşehir'deki 3374 Ada, 1 parsel üzerinde kat karşılığı konut inşaat yapımı incelendi. Müfettişlerin incelemelerine göre, Başkan İlgezdi'nin ihale kararında imzası bulunmadığından ve iddia konusu işlem ile arasında illiyet bağı kurulmadığı için yasal sorumluluğu doğmadığı ifade edildi. Ve bu yüzden de belediye başkanı hakkında soruşturma izni verilmemesi gerektiği ifade edildi.



KİMSE YOK MU'YA YASAL DEDİLER


Ön raporu hazırlayan müfettişlerden Namık Kemal İlhan, Kimse Yok Mu Derneği'ni denetleyen müfettişler arasında yeralıyordu. 2014 Şubat ayından itibaren 2 ay boyunca Kimse Yok Mu'yu araştıran İlhan, derneğin gerekli şartları taşıdığı ve derneğin kamu yararı statüsünün devam etmesinin uygun olduğu yönünde rapor hazırlamıştı. Namık Kemal İlhan ve İsmail Çataklı hakkında, raporu düzenlerken kanun ihlali yaptıkları ve görevini kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunun akıbeti ise bilinmiyor.



Haram değil haklarıyla aldılar


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ümraniye İstiklal Mahallesi'nde düzenlenen sokak iftarı programına katıldı. Kılıçdaroğlu, kızı Zeynep Kılıçdaroğlu'nun Ataşehir Buz Rezidans'taki dairesiyle ilgili basın mensuplarından soruları üzerine zor onlar yaşadı. Kılıçdaroğlu sorulara “Onlar pırıl pırıl gençler, haram lokma yemediler. Kendi haklarıyla aldılar" diye yanıt verdi. Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi ve eşi Gamze Akkuş İlgezdi ile ilgili sorulan soruları ise yanıtsız bıraktı. Kılıçdaroğlu'nun kızı Zeynep Kılıçdaroğlu'nun, İlgezdi ailesinin 17 dairesinin olduğu Buz Residence'ın ikamet ettiği ortaya çıkmıştı.





#Kimse Yok Mu Derneği
#Rezidans skandalı
#İlgezdiler
9 yıl önce