|

Esnafın derdi pazarcı

Fasoncuların düşük kaliteli ürünlerle pazar ve sokakları doldurmasından yakınan esnaflar, 1. kalite dışındaki malların pisayasaya sürülmesinin yasaklanmasını istiyor

Yeni Şafak
00:00 - 12/10/2002 Cumartesi
Güncelleme: 15:59 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Esnaf, fasoncu ve pazarcılardan şikayetçi. Şikayetin nedeniyse, fasoncuların 4. kalite malları, işlenmemiş kumaş fiyatına piyasaya sürmesi. Birinci kalite mal satmak zorunda olan mağaza sahipleri kira, vergi ve pek çok yükümlülük altında ezilirken, bir de pazar ve sokak piyasasıyla rekabet etmek zorunda kalıyor. Taksim İstiklal Caddesi'nde bir giyim mağazası sahibi olan Oya Dirier sıkıntılarını şu cümlelerle anlatıyor:

"Pazarlar ve sokak tezgahlarında 4. kalite mallar çok ucuza satılıyor. Halk da doğal olarak ucuza rabet ediyor ve ucuz malı bizdeki 1. kalite malla aynı kefeye koyuyor. Ayrıca, pazarcı ve seyyar satıcılar, bizim gibi kira, vergi, stopaj, elektrik-su parası ve aidat gibi yükümlülükler de taşımıyor. Tüm kazançları ceplerine kâr olarak kalıyor. Biz ise birçok yasal yükümlülük altında pazar ve sokak piyasasıyla rekabet etmeye çalışıp, eziliyoruz."

Pazarcılar vergi vermiyor

Bir başka Taksim esnafı Filiz Yılmaz ise, küçük esnaf olmanın dertlerini şöyle anlatıyor: "Biz küçük esnafız. Az ve kaliteli mal alıp satmaya çalışıyoruz. Pazarlarsa, fabrikalardan yüklüce mal alıp ucuza satarak sürümden kazanıyorlar. Vergi vermedikleri için, devlet hazinesi de zarar görüyor. Kimsenin kazancında gözümüz yok. Allah daha çok versin. Ancak, devlet, esnafın bu güç durumunu anlayıp, bazı yasal düzenlemelere gitsin."

Batıda belge isteniyor
Esnaf Ramiz Ekinci de, ABD ve Avrupa'da fasonculuğun ve mağazacılığın devlet tarafından kontrol altında tutulduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor: "ABD ve Avrupa'da hatalı fason malın, yani 2. 3. ve 4. kalite malların piyasaya sürülmesi bile devlet tarafından yasaklanmış. Sürülmesi halinde kişiler, ağır cezalara çarptırılabiliyor. Böylece mal, işlenmemiş kumaş fiyatına asla satılamıyor. Ülkemizdeyse böyle bir yasal denetim yok. Batıda, fasonculuk yapmak için bile devlet, o atölyenin kesim hatası olan veya defolu mal üretmeyeceğinden emin olmak amacıyla uzmanlık belgesi istiyor. Bizde de böyle bir uygulama olmalı. Mesela, bizim girişini 2 milyona aldığımız bir malın 4. kalitesi pazarda 1,5 milyona satılabiliyor."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce