|

Fahri trafik müfettişliği kalkıyor

12 yıldan beri yürürlükte olan fahri trafik müfettişliği, Yeni Trafik Kanunu Tasarısı ile kaldırılıyor. Plakalara ceza kesebilen, ancak hiçbir denetime tabi tutulayan ülke genelindeki 25 bin fahri müfettişin de görevi sona eriyor.

Evin Göktaş
00:00 - 1/03/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:30 - 1/03/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Fahri trafik  müfettişliği  kalkıyor
Fahri trafik müfettişliği kalkıyor

Yeni hazırlanan Trafik Kanunu Tasarısı'nda uzun yıllardan beri yürütülen “fahri trafik müfettişliği”nin kaldırılması öngörülüyor.

Türkiye, fahri trafik müfettişleriyle 1998 yılında tanıştı. Karayolları Trafik Kanunu'nda 1997 yılında yapılan değişikle fahri trafik müfettişliği müessesesi kuruldu. Ancak yönetmeliğinin çıkması 1 yıl sürdü. Fahri trafik müfettişi olmak isteyenler, Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi'ne başvuruyor. Uygun görülenler Başbakanlığa iletiliyor ve Başbakanlık onayıyla görevlendiriliyor. Bu görev, hayat boyu sürüyor. Ancak fahri trafik müfettişlerini denetleyen bir sistem yok. Şimdiye kadar görevini kötüye kullanan yüzlerce fahri müfettişi oldu. Bunlardan bir kısmı müfettişlikten atıldı.

12 YILLIK MÜESSESE

Tasarının TBMM'den geçip yasalaşması halinde 12 yıldan beri yürürlükte olan bu müessese de tarih olacak. Türkiye genelinde bugün yaklaşık 25 bin fahri trafik müfettişi görev yapıyor. Fahri trafik müfettişleri plakaya ceza kesebildiklerinden, yayalara ceza kesemiyor. Müfettişler ceza kestikleri plakayı tutanakla polise bildiriyor. Emniyet de bilgileri kontrol edip asıl ceza tutanağını düzenleyip Maliye Bakanlığı'na gönderiyor.

DEĞİŞİKLİK AB UYUM İÇİN

Yeni Karayolları Trafik Kanunu'nun uygulamaya geçmesi halinde hayatımızda çok büyük değişiklikler olacak. AB müktesebatı doğrultusunda değişiklikler öngören tasarı Meclis'in gündeminde. Tasarıya göre, okul taşıtlarında her öğrenci için emniyet kemeri zorunlu olacak. Okul taşıtlarının “DUR” işaretini yaktıkları hallerde bütün araçların durması, bu işaretin sadece öğrencilerin binmeleri ve inmeleri sırasında yakılması zorunlu hale getirilecek. İşareti yakmayan servis sürücüleri ile işarete uymayan sürücülere ve araç sahiplerine para cezası uygulanacak. Öğrenci servisinde emniyet kemeri bulundurmayan araçlar, eksiklikleri giderinceye kadar trafikten men edilecek.


Yetki, belediyenin trafik görevlisinin

Yeni tasarıya göre, trafik suçlarını işleyenler hakkında suç ve ceza tutanağı düzenleme konusunda, trafik polisi ve jandarmanın yanı sıra kendi sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 50 binin üzerindeki belediyelerin trafik görevlileri de yetkili kılınacak. Trafik para cezalarının takibini ve tahsili görevi Maliye Bakanlığı'na bırakılırken, trafik para cezasının kredi kartıyla ödenebilmesi kolaylığı getirildi. Bu ödemelerde tutanak düzenlenmeyecek. Sürücü belgelerinin geçici olarak alınmasında zaman aşımı süresi 4 yıl, idari para cezalarında ise zaman aşımı süresi 5 yıl olacak. Ehliyet almak için “en az ilkokul veya ilköğretim mezunu olmak” ve “uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak suçlarından hüküm giymemek” şart. Çeşitli sağlık sorunları olanlar da ehliyet alabilecek. Bu kişilerin hangi tip ehliyet alacağı ise İçişleri ve Sağlık bakanlıklarınca yönetmelikle tespit edilecek.


14 yıl önce