|

Festus'a destek Okey!

Cihan
00:00 - 23/09/2007 Pazar
Güncelleme: 16:55 - 23/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Festus'a destek Okey!
Festus'a destek Okey!

Nijeryalı Festus Okey'in Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde bir polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirimesi, çeşitli gruplar tarafından Taksim'de protesto edildi. Taksim Meydanı'nda toplanarak İstiklal Caddesi'nde yürüyen grup, Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaparak olaysız dağıldı.

Emekçi Hareket Partisi, Sosyalis Demokrasi Partisi, 78'liler Girişimi ile çeşitli gruplara üye yaklaşık 50 kişilik grup, öğle saatlerinde Taksim Meydanı'nda toplandı. "Ölüm yasalarını kaldır, kardeşime dokunma" yazılı pankart ve dövizler açan grup, İstiklal Caddesi boyunca sloganlar atarak Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü. Burada grup adına bir basın açıklaması yapan Emrah Uçar, Nijeryalı göçmen Festus Okey'in emniyette gözaltında iken bir polisin silahından çıkan kurşun ile yaşamını yitirdiğini belirterek, bu olayın üzerinden çok geçmeden Yabancılar Şube Müdürlüğü'nün Kumkapı'daki misafirhanesinde, sınırdışı edilme işlemlerini bekleyen Polonyalı Dariusz Wıtek'in intihar ettiğinin açıklandığını söyledi. Yaşananların göç ve göçmenlik meselesinin bir sonucu olduğunu savunan Uçar, "Devlet benzer tüm olaylarda olduğu gibi bu olayıda var gücüyle örtbas etmeye çalışıyor. " dedi.

"Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu, Terörle Mücadele Yasası,Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Ceza Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler, bu cinayetin ve son zamanlarda yaşanan pek çok şiddet olayının önünü açmıştır" diyen Uçar, bu değişikliklerin ardından karakollarda işkence ve ölüm vakalarının artış gösterdiğini öne sürdü. Festus Okey olayının örtbas edilmeye çalışıldığını iddia eden Uçar, yetkililere seslenerek, olayın biran önce aydınlatılmasını ve sorumlularının yargılanmasını istedi.

"Hepimiz Festus'uz hepimiz göçmeniz", "Ölüm yasaları kaldırılsın", "Yaşasın halkların kardeşliği" şeklinde sloganlar atan grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

17 yıl önce