|

FETÖ’nün kirli tarihi

Temel prensibini gizlilik ve takiye olan FETÖ, 1970’li yıllarda kuruldu. Devleti ele geçirmek için bütün kurumlara sızmaya çalıştı. Yeri geldi kumpas dosyaları hazırladı, yeri geldi Türkiye'nin Suriye'deki Türkmenlere gönderdiği TIR'lar üzerinden kendi ülkesini sıkıştırmaya çalıştı...

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2018 Pazar
Güncelleme: 04:29 - 15/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
15 Temmuz
15 Temmuz

Temel prensibini gizlilik ve takiye üzerine kuran FETÖ, 1970’li yıllarda kuruldu. Kuruluşundan bu yana Türkiye’de ve dünyada adım adım örgütlenmeye başlayan FETÖ’nün kirli tarihi şöyle: Fetullahçı Terör Örgütü 1971 yılında elebaşı Fetullah Gülen tarafından Nur talebeleri içinde yapılandı. Örgüt, 1973 yılında Nur talebelerinden ayrılarak kendi cemaatini kurdu. FETÖ, 40 yıldan fazladır devleti ele geçirmek için takiyye yoluyla asıl amaçlarını gizleyerek Türkiye’de bütün kurumlara sızmaya çalıştı. Örgütün Türkiye’deki amaçları ise şöyle özetleniyor:

ALTIN NESİL…

Anayasa düzenini değiştirmek. Elebaşı Gülen’in ruhani lider olacağı bir rejim oluşturmak. 1975-76 yılında elebaşı Gülen, örgütlenme için ‘altın nesil’ fikrini ve terminolojisini kullanmaya başladı.

SIZMA STRATEJİSİ

1979 yılında terör örgütünün ilk ve en güçlü propaganda araçlarından biri olan Sızıntı dergisi çıkmaya başladı.

1980 VE SONRASI

Ekim 1980 yılında örgütün lideri Gülen, Sızıntı Dergisi’nde 12 Eylül Askeri Darbesi’ne açık destek veren ‘Son Karakol’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. O yıllar örgütün devlet içerisindeki kadrolaşması artarak devam etti. Sözde seçilmiş öğrenciler, özellikle askeri liselere ve polis kolejlerine yoğun olarak sızdırıldı.

90 YILLAR BANKA VE BASIN YILLARI

Örgüt bu yıllarda hızla büyümeye başladı. Küresel ölçekte bir yapı haline gelmek için yoğun bir çaba içine girdi. 91 yılında örgüt, yurt dışına açılmaya başladı. İlk yurt dışı okullarını Orta Asya’ya açtı. Devlet kadrolarına sızan örgüt mensupları, yaygın olarak kod isimlerini kullanmaya başladı. 93 yılında örgüt propaganda yapmak için basın hayatına girdi. 94’de Onursal Başkanlığını elebaşı Gülen’in yaptığı Gazeteciler ve Yazar Vakfı açıldı. 96’da banka hayatına atılan örgüt Bank Asya’yı hayata geçirdi. Bankasının bir numaralı hesabı elebaşı Gülen adına açıldı.

28 ŞUBAT SÜRECİNDE FETÖ

FETÖ post modern darbe olarak bilinen 28 Şubat’ın kazananlarından oldu. Elebaşı Gülen, darbenin arkasındaki isim olan Çevik Bir’e mektup yazarak, yapılan müdahalenin çok doğru ve gerekli bir karar olduğundan bahsetti. 1999 yılında Gülen ABD’ye kaçtı.

OLUMLU ALGI OLUŞTURMAYI HEDEFLEDİ

FETÖ 2000 yılında Şanlıurfa-Harran da dinler arası diyalog toplantısı yaptı. Gülen’in önceden mahkum olduğu iki dava, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in girişimiyle düşürüldü. 2003 yılında FETÖ Türkçe Olimpiyatları organizasyonu ile örgüt hakkında olumlu algı oluşturmayı hedefledi.

İŞ DÜNYASINA ATILDI

Daha sonra iş dünyasına atılım yapan FETÖ, 2005 yılında Gülen’e bağlı iş adamlarını bir araya getiren TUSKON’u kurdurdu.

GİZLİ BİR MÜCADELE İÇİNE GİRDİ

2010 yıllarına doğru dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve AK Parti Hükümetine karşı gizli bir mücadele içine girdi.

KUMPAS İLE HÜKÜMETİ DEVİRMEYE ÇALIŞTI

Şubat 2012 yılında MİT krizi ile örgütün Erdoğan ve hükümete karşı başlattığı gizli mücadele açığa çıktı. FETÖ, emniyet ve yargıya sızdırdığı örgüt elemanlarıyla 17-25 Aralık’ta kumpas ve montaj dosyalar üzerinden hükümeti devirmeye çalıştı.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDE BLUNDU

17-25 Aralık girişiminin başarısız olması üzerine Türkiye’ye dış güçlerin müdahale etmesi için çağrıda bulunan FETÖ, devleti ele geçirebilmek için Türkiye’de hükümete ve millete karşı 15 Temmuz darbe girişiminde bulundu. Halkın karşı koyması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlılığı ile darbe bertaraf edildi.

#15 Temmuz
6 yıl önce