|

Mesaj istismarına ağır cezalar yolda

Yürürlüğe girecek olan yeni Elektronik Ticaret Kanunu'na göre, ticari işletmeciler, kendi sundukları hizmetlerle ilgili vatandaşa telefon, e-posta ve kısa mesaj gibi araçlarla izin almadan iletişim kuramayacak. Ayrıca şirketler, bu hizmetlerle ilgili olarak siyasi propaganda yapamayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:17 - 17/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
CAHİT SARAÇOĞLU
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren e-ticaret kapsamında SMS, e-mail, facebook gibi sosyal medya üzerinden gönderilen reklamların izne tabi olacak yönetmelik düzenlemesini hazırlamaya başladı. Bakanlık yetkilileri reklam almak istemeyen vatandaşa gönderilen her bir ileti başına bin TL ila 50 bin TL arasında ceza geleceğini belirtiyor. Yasa’nın “değiştirilen mevzuat” başlığı altında “İşletmeciler, siyasi propaganda içerikli haberleşme yapamazlar” hükmü koyuldu.

ÖNCEDEN ONAY ALINACAK

Ticari elektronik iletileri, alıcılara önceden onaylarını almadan birden fazla gönderen hizmet sağlayıcılara bin liradan, 50 bin liraya kadar idari para cezaları verilecek. Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Bu onay, hem telefon üzerinden istenebilecek, ya da yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla bilgilerini vermesi halinde, onay alınmayacak. Alıcılar, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Ayrıca, bakanlık tarafından görevlendirilen denetim elemanlarına istenilen bilgi, belge ve defter ile elektronik kayıtları vermeyenlere de 2 bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.  

Facebook cezası 10 kat fazla

Yurt dışından servis edilen WhatsApp, facebook sosyal medya üzerinden yapılan reklamları da cezalar kapsayacak. Firmalar bu sosyal servisleri kullandığı zaman da izinsiz reklam ise cezaya girecekler. Bakanlık reklamın kişiye özel olmasını sağlamak amacıyla toplu şekilde gönderilmemesini düzenledi. Böyle bir durumda aynı mesaj birden fazla kişiye aynı anda gönderilirse, ceza 10 katına çıkarılacak.


Pazarlama haberleşmesi yapılamayacak

İşletmeciler; kendi sundukları hizmetlere ilişkin abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapamayacak. Böylece her mesajın altında ‘bu mesajı almak istiyor musunuz’ şeklinde bir uyarı ifadesi olacak. 

#SMS
#reklam
#ceza
9 yıl önce