|

Genişleme konusunda uzlaşma arayışı sürüyor

AB devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren Brüksel zirvesinin ilk günü sonunda AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen, AB kapılarının kriterleri yerine getiren tüm adaylara açık kaldığını söyledi.

Aa
00:00 - 15/12/2006 Cuma
Güncelleme: 08:42 - 15/12/2006 Cuma
Yeni Şafak
Genişleme konusunda uzlaşma arayışı sürüyor
Genişleme konusunda uzlaşma arayışı sürüyor

Matti Vanhanen, düzenlediği basın toplantısında, zirvede adalet ve içişleri dosyaları kapsamında AB'nin göç politikasının ele alındığını ve daha etkili bir politika belirlenmesinin kararlaştırıldığını anlattı.

Liderlerin AB antlaşması ve anayasası üzerinde kapsamlı reformlar gereği üzerinde de mutabık olduklarını belirten Vanhanen, AB bünyesinde “sessiz düşünce” sürecinden “faal düşünce” sürecine geçilmekte olduğunu söyledi.

AB'nin genişlemesi konusunun da derinlemesine ele alındığını belirten Finlandiya, genişlemenin AB için siyasal ve ekonomik öneminin bilincinde olunduğunu, aday ülkelerin kriterlere tam olarak uymaları gerekeceğini, ancak yeni kriterler getirilmeyeceğini, AB üyeleri arasında bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve hiçbir kapının kapanmayacağını anlattı.

Liderlerin, gelecek yılbaşında AB üyesi olacak Bulgaristan ve Romanya'nın katılımından duydukları memnuniyeti vurguladıkları, Afganistan'a yapılabilecek olası yardımları ele aldıkları da belirtildi.

Liderlerin, zirvenin bugünkü bölümünde Türkiye'den sözetmedikleri, geçen pazartesi günü dışişleri bakanları düzeyinde alınan kararın onaylanmasıyla yetinileceği bildirildi.

Basın toplantısına katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, dışişleri bakanlarının, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin kısmen askıya alınmasına ilişkin kararının dengeli olduğunu söyledi.

AB liderlerinin zirvesi yarın sona erecek.

17 yıl önce