|

Göztepe Camii'ne durdurma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kadıköy'deki Göztepe Parkı'na cami yapma kararı Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme bölgede yürüyüş mesafesinde üç camiinin olmasını gerekçe gösterdi

İsmail Zelvi
00:00 - 18/10/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:45 - 18/10/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Göztepe Camii'ne durdurma
Göztepe Camii'ne durdurma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy belediyelerini karşı karşıya getiren Göztepe Camii ile ilgili İstanbul 5. Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kadıköy Belediyesi ile birlikte 50'ye yakın kişi ve kuruluşun Göztepe'deki Büyükşehir Belediyesi Fidanlığı'na Camii yapılmasını engellemek amacıyla açtığı davada, davalılar lehine karar veren mahkeme, mahkeme sona erene kadar Camii yapılamayacağına hükmetti.

BİR BAŞVURUDAN DURDURMA

Kadıköylülerin planlara itiraz ederek bölgede camii istemeleri üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi 15 Eylül 2005'te plan tadilatı yaparak Kadıköy 412 ada 74 parseli “dini tesis alanı” haline getirdi. Büyükşehir'in Göztepe Parkı'nın yanında bulunan park ve bahçeler müdürlüğü tarafından fidanlık olarak kullanılan 2 bin 500 metrekarelik alana cami yapılmasına ilişkin kararına, planların askıda kaldığı, 13 Şubat-13 Mart 2006 tarihleri arasında 43 itiraz geldi. Haziran ayı meclis toplantısında itirazların Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilmesi üzerine Kadıköy Belediyesi konuyu yargıya taşıdı. Bölgeye camii yapılmaması için Kadıköy Belediyesi ile birlikte 50'ye yakın kişi ve kuruluş da dava açtı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan davalardan Gönül Ergin'in başvurusunu karara bağladı.

ÜÇ CAMİ VAR GEREKÇESİ

Davada yürütmenin durdurulmasına karar veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin yaptırdığı bilirkişi incelemesinde, bölgede birbirine yakın 3 cami bulunduğunun tespit edildiği belirtildi. Kararda, mahkemece mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldığı belirtilerek, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda; dava konusu alanın Kadıköy nazım imar planlarında “Parklar ve Dinlenme Alanları” içerisinde kaldığının vurgulandığı kaydedildi.


BU GÖRÜNTÜLER RAPORDA YOK

Göztepe'ye camiye durdurma kararına gerekçe oluşturan bilirkişi raporunda Göztepe'deki üç camii bulunduğu belirtiliyor. Ancak raporda bu camilerin bölge halkına yetmediğine değinilmiyor. Sözkonusu camilerden Goztepe Park'ına en yakın cami olan Tutuncu Mehmet Efendi'de fotoğraflardaki manzaralar her cuma namazında yaşanıyor.

Dava konusu cami alanına, Selamiçeşme Camii'nin 700 metre, Galippaşa Camii'nin 100 metre ve Göztepe Camii'nin 1400 metre mesafede olduğunun belirtildiği anlatılan kararda, “Bu camilerin söz konusu alana uzaklıklarının yürüme mesafesi içerisinde olduğu açıkça görülmektedir. Diğer bir deyişle, halihazır durumda birbirine yürüme mesafesi uzaklığında 3 adet cami bulunduğu tespit edilmiştir” denildi.


Büyükşehir'in itiraz hakkı var

Göztepe'ye camii kararına durdurma kararı veren mahkemenin hazırlattığı bilirkişi raporunda imar planı değişikliğiyle getirilen yapılaşma kararları ile standartlara uygun yeşil alanların sağlanmasının daha zorlaşacağı, dava konusu imar planı değişikliğinin Göztepe ve çevresindeki bölgede sadece yeşil alan miktarının standartların getirdiği miktarın çok altında olması açısından değil, aynı zamanda Marmara'da olası deprem sonrasında açık alan ihtiyacının büyüklüğü ve önemi düşünüldüğünde, bu alanın imar planı değişikliğiyle yapılaşmaya açılmasının tehlikeli olacağının açık olduğu vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin karara, 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Bu kararla, belediye mahkeme sonuçlanıncaya kadar, Göztepe Parkı içerisinde herhangi bir inşaat faaliyetinde bulunamayacak.

18 yıl önce