|

Gözyaşlarıyla izlediler

Kartal’da çöken binanın bitişiğinde bulunan ve yıkımına başlanan Yunus Apartmanı’nın sakinleri, yıkım çalışmalarını gözyaşlarıyla izledi. Komşularının hayatını kaybetmesinden dolayı üzgün olduklarını belirten, apartman sakinleri oturdukları binanın kaçak olduğundan haberleri olmadığını söylediler.

Yeni Şafak
04:00 - 12/02/2019 Salı
Güncelleme: 00:13 - 12/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Yunus Apartmanı yıkım çalışmaları
Yunus Apartmanı yıkım çalışmaları

Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı’nın çevresindeki riskli binaların yıkımına başlandı. İlk olarak kirişlerinde ağır hasar tespit edilen Yunus Apartmanı’nda başlatılan yıkım çalışmasında, dairelerde bulunan eşyalar görünmeye başladı. Yıkım çalışması sırasında ortaya çıkan yoğun toz tabakası nedeniyle vatandaşların olumsuz etkilenmemesi için molozlara hem su sıkılıyor, hem de çalışmalara kısa aralıklarla devam ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken bina çevresindeki 10 apartmanın analiz edildiğini ve 8’inin yıkımına karar verildiğini açıklamıştı.


PSİKOLOJİYİ ATLATMAYA ÇALIŞIYORUZ

  • Yıkımı yapılan binanın sakinleri ise çalışmaları gözyaşlarıyla izledi. Komşularının hayatını kaybetmesinden dolayı üzgün olduklarını belirten, apartman sakinleri oturdukları binanın kaçak olduğundan haberi olmadıklarını söyledi. Apartmanın 6’ncı katında oturan Zeki Akduman, “Dün bize 20 dakika müsaade ettiler, bu sırada taşınabilir eşyalarımızı aldık. Diğerleri kaldı. Dragos’taki Devlet Su İşleri’nin Misafirhanesi’nde kalıyoruz. Bir sorunumuz yok. Kira ve eşya yardımı yapılacağını söylediler. Şuan bu psikolojiyi atlatmaya çalışıyoruz” dedi.

BİNANIN SAĞLAM OLDUĞU SÖYLENMİŞTİ

11 yıldır Yunus Apartmanı’nın 3’üncü katında oturduğunu söyleyen Mustafa Badem ise, “Bu bina riskli binaydı. Biz bu eve girerken ilgili yönetici arkadaş, bu binanın sağlam ve korkulacak bir şeyi olmadığını söylemişti. Tabi bunlar sözlü olarak söylenmişti. Daha önce de zaman zaman sallantılar oluyordu. Buranın bir bodrum katı vardı. Orada bir marangoz oturuyordu. Onun da zeminde sürekli su çıkıyordu, kolonlarında hasarlar vardı. İlgilenilmedi genel olarak” şeklinde konuştu.

Bir başka apartman sakini Şükrüye Durmaz ise, “Bütün hatıralarımız orada ve yok oldu. Ben kaçak olduğunu bilmiyordum, dediler ki çok güvenli bir apartman. Biz öyle tuttuk burayı. Bizim gerçekten kaçak ve riskli olduğundan haberimiz yoktu” dedi.

DELİLLER TOPLANDI

Öte yandan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, savcılar bilirkişiler eşliğinde delil topladı.

  • Deniz kabuğundan yapılmış!
  • Çöken Yeşilyurt Apartmanı’ndan alınan beton numunelerinin inceleme sonucunda beton sınıfının düşük olduğu belirlendi. Numunelerde binanın inşası sırasında deniz kumu ve deniz kabuğu kullanıldığı tespit edildi. Enkazdan geriye kalan deniz kabuğu ve deniz kumu görüntüleri objektiflere yansıdı.

4 hastamızı taburcu edebiliriz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, enkazdan kurtarılarak Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret etti. Burada yaralıların durumuyla ilgili açıklama yapan Koca, “Servisteki hasta sayımız şu an 7” dedi. Yoğun bakımdaki 6 hastadan birinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu anlatan Koca, “Onun dışında 6 yaşındaki Havva kızımızın genel durumu iyi, solunum cihazına bağlı değil. Sağ bacağına bugün küçük bir müdahale yapıldı. -Ayrıca 9 yaşında Mahmut Tayyip evladımızı biliyorsunuz, bugün sol bacağına küçük bir müdahale yapıldı, o da solunum cihazına bağlı değil. Kendisiyle konuştum genel durumu iyi, ciddi sorunu görünmüyor. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde zannediyorum toplam 4 hastamızı taburcu edebiliriz” diye konuştu.

  • 5 gün sonra geldi
  • CHP’li Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, 5 gün sonra çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın enkaz alanına geldi. Altınok Öz ve beraberindeki belediye yetkilileri, incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularına cevap vermeden alandan ayrıldı.

#Kartal
#Çökme
#Bina
#Yunus Apartmanı
#Yıkım
5 yıl önce