|

Gurbetçiye randevu iptal

Gurbetçi vatandaşlara seçimlerde uyguladığı randevu sistemi nedeniyle kaosa neden olan YSK, bu yanlış uygulamadan sonunda vazgeçti. Randevu sistemini iptal eden YSK, oy verme süresini ise 24 güne kadar uzattı

Yeni Şafak
04:00 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:22 - 7/12/2014 Pazar
Diğer
10Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde gurbetçi vatandaşlar için uyguladığı ‘randevu’ sistemi nedeniyle kaosa neden olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu uygulamadan sonunda vazgeçti. Oylarını yurtdışında kullanacak yaklaşık 3 milyon gurbetçi, YSK’nın randevu şartı nedeniyle iradesini sandığa yansıtamamış, katılım oranı ancak 10’da bir olarak gerçekleşmişti. YSK, 3 milyon kişiden ancak 300 bininin oy kullanabildiği aksak sistemden geri adım atarak, randevu sisteminin kaldırılmasına karar verdi. Bu kararda, seçimlerde mağduriyet yaşayan partilerin ve vatandaşların şikayetleri etkili oldu. 

NÜFUS YOĞUNSA 24 GÜN

Gurbetçi vatandaşların oylarını daha rahat kullanabilmeleri için bazı kararlar alan YSK, randevu iptalinin yanında, yurtdışı temsilciliklerindeki oy verme günlerinini de uzattı. Buna göre, ülkelerdeki Türkiye vatandaşı seçmen sayısının durumuna göre oy verme işlemi 1 günden 24 güne kadar uzatılabilecek. Seçmen sayısına göre, hangi ülkede 1, hangi ülkede 4 veya hangi ülkede 24 gün boyunca oy kullanacağına daha sonra karar verilecek. Almanya ve Fransa gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde oy kullanma süresinin 24 güne çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Alınan karara göre ayrıca, gurbette oy kullanma saatleri ise 08.00-17.00 arasında olacak. Ancak, özellikle Kuzey ülkeleri olmak üzere bazı ülkelerde talep üzerine saatlerde değişiklik yapılabilecek. 

İnternet yoksa oy da yok

YSK, oy işlemlerinin temsilcilik binalarında yapılmasının esas olacağını da bildirdi. Temsilcilik, konsoloslukların yetersiz olması halinde kiralama yöntemiyle oy kullanma yerleri belirlenebilecek. Seçmenler gümrüklerde de oy verebilecek. Ayrıca 10 Ağustos seçimlerinde, yurtdışında oy kullanıldığı sırada internet yoksa seçmen oyunu kullanıyor, internet geldikten sonra bu oy sisteme daha sonra yansıtılıyordu. Bunun mükerrer oy kullanımına yol açabileceği endişeleri üzerine YSK, bilgisayar sistemi çalışmayan yerlerde oy kullanılamayacağına karar verdi. Yurtdışı seçiminde, seçmen oyunu kullandıktan sonra görevliler anında bilgisayardan sisteme, bu seçmenin oy kullandığına dair giriş yapacak ve böylelikle mükerrer oy kullanımının önüne geçilecek.

#gurbetçi
#randevu
#YSK
9 yıl önce