|

Halisdemir’in hesabı sorulacak

Darbe girişiminin püskürtülmesinde kritik görev üstlenen kahraman Astsubay Ömer Halisdemir’in katillerine verilecek ceza bu hafta belli olacak. 19 Nisan’da görülecek davada savcı, Halisdemir’i şehit eden Fatih Şahin ve Mihrali Atmaca’nın ikişer kez, diğer 16 sanığın ise birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:08 - 16/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Şehit  Astsubay Ömer Halisdemir
Şehit Astsubay Ömer Halisdemir

15 Temmuz gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı General Semih Terzi’yi vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’i şehit eden darbecilerin yargılandığı davada sona gelindi. Ankara’da FETÖ’cü darbe girişimine ilişkin ilk dava, 1 Aralık 2016’da Diyarbakır’dan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı teslim almaya gelen cuntacı General Semih Terzi’nin 18 kişilik ekibine açılmıştı.

DARBENİN İLK DAVASI

Terzi’yi vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir’in, “şehit” sıfatıyla yer aldığı iddianamede, vatansever bir asker refleksi ile kendisine verilen emri hiçbir şekilde sorgulamadan darbeci Terzi’yi vurduğu anlatılıyordu. Terzi’yi vurduktan sonra Halisdemir’i ilk kurşunu sıkan Fatih Şahin ile ağır yaralı bir şekilde yerde yatarken son kurşunu sıkan Mihrali Atmaca’nın da aralarında bulunduğu 18 sanık ilk olarak 21 Şubat 2017’de hakim karşısına çıktı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen davanın ilk duruşmasında iddia makamında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman yer almış, başsavcı vekilleri de duruşmayı takip etmişti.

KURŞUN SIKANLARA İKİŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

1 yılı aşkın süredir devam eden yargılamanın 19 Mart günü yapılan celsesinde görüşünü açıklayan duruşma savcısı, bütün sanıkların “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmalarını talep etmişti. Cumhuriyet Savcısı, sanıklar Fatih Şahin ve Mihrali Atmaca’nın ise şehit Astsubay Ömer Halisdemir’e yönelik “Nitelikli kasten adam öldürme” suçundan ayrıca birer kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini istemişti.

KARARINI AÇIKLAYACAK

Sincan Cezaevi Kampüsündeki duruşma salonunda devam eden davanın geçen hafta görülen celsesinde ise sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alındı. Savunmalarının tamamlanmasının ardından ara kararını açıklayan heyet, dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınmasına karar verdi ve duruşmayı 19 Nisan’a erteledi. Mahkeme heyetinin, 19 Nisan perşembe günü davaya ilişkin nihai kararını açıklaması bekleniyor.

13 metre sürüklediler

Dava kapsamında alınan keşif raporunda, saat 02.16 sıralarında ÖKK’ya ekibiyle birlikte 2 helikopterle gelen Terzi’nin karargah binasına 19,5 metre kala Halisdemir tarafından vurulduğu anlatılıyor. Rapora göre, Terzi’yi etkisiz hale getirdikten sonra ağaçlık alana doğru koşmaya başlayan Halisdemir, açılan ateş sonucu yere düşüyor. Halisdemir’e ilk kurşunların isabet ettiği nokta ile Terzi’nin vurulduğu yer arasında 21,3 metre mesafe bulunuyor. Ağır yaralanan Halisdemir, darbeci askerler tarafından düştüğü ağaçlık alandan karargah binası önüne 13,3 metre sürüklenerek getiriliyor.

#FETÖ
#Ömer Halisdemir
6 yıl önce