|

Hatlar karıştı

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı’ndan ABD’ye “kırmızı hat” önerisi geldi. Ruhani’nin danışmanı Ebuturabi, ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmesi şartıyla görüşmeye hazır oldukları mesajını verdi. ABD Dışişleri Bakanı ise Trump’ı adeta yalanlayarak görüşme için şartlarının olduğunu aktardı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:44 - 1/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran Cumhurbaşkanı Ruhani
ABD Başkanı Trump, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran Cumhurbaşkanı Ruhani

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran’la müzakere çağrısına olumlu baktıklarını belirterek, iki ülke arasında “kırmızı hat” kurulmasını önerdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la ön koşulsuz görüşme çağrısını sevinçle karşılayan Felahetpişe, “ABD ile İran arasındaki müzakereler tabu haline dönüşmemelidir.” dedi. İki ülke arasındaki anlaşmazlıktan üçüncü ülkelerin faydalandığını savunan Felahetpişe, “İki taraf arasında kırmızı hat kurulana kadar Tahran ve Washington’un çıkarları diğerlerinin oyuncağı haline gelecek” diye konuştu.

ANLAŞMAYA DÖNME ŞARTI

İran, ABD ile görüşme masasına oturmak için bu ülkenin “nükleer anlaşmaya dönmesini” şart koştu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanı Hamid Ebuturabi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran milletine saygı, düşmanlıkların azaltılması ve ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmesi görüşme zeminini oluşturacaktır” ifadesini kullandı.

POMPEO, TRUMP’I YALANLADI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün Trump’ın İran ile ön koşulsuz görüşmeye açık olduğunu söylemesinin ardından yaptığı açıklamada ABD Başkanı’nı yalanladı. CNBC kanalına konuşan Pompeo, “Eğer İranlılar kendi halklarına yaptıkları konusunda temel değişikliklere gitmeye söz verirlerse, kötü davranışlarını azaltırlarsa, [Trump] yayılmayı gerçekten engelleyen bir nükleer anlaşmaya girmeye değeceğini kabul edebilir, Başkan ancak o zaman oturup onlarla konuşacağını söyledi” dedi. İran resmi haber ajansı İRNA, Pompeo’nun sözlerini “İran söz konusu olduğunda ABD kendisiyle çelişiyor” başlığıyla duyurdu.

#Mike Pompeo
#İran
#Donald Trump
#Haşmetullah Felahetpişe
#ABD
6 yıl önce