|

Hücrelerinde yandılar

Honduras'ta 800 tutuklunun kaldığı cezaevinde çıkan yangında 357 mahkum diri diri yandı. Yangın sırasında hücrelerin anahtarlarının bulunduğu görevlilerin ortadan kaybolması faciayı tetikledi. Yetkililer, 'isyan' iddialarını yalanlarken Reuters, yangın gecesi cezaevinden silah sesleri geldiğini duyurdu.

00:00 - 16/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:54 - 16/02/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hücrelerinde yandılar
Hücrelerinde yandılar

Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'nın 75 kilometre kuzeyinde yer alan Comayagua kentindeki hapishanede gece saatlerinde yangın çıktı. 800 tutuklunun kaldığı cezaevinde yangından kaçamayan 357 mahkum hücrelerinde feci şekilde yanarak can verdi. Hücrelerin anahtarını taşıyan görevli bulunamadığı için mahkumların büyük bir kısmının hücrelerinden kurtarılamadığı, yanarak ya da dumandan boğularak öldüğü belirlendi. Ağır yaralı 80 mahkum, hastaneye kaldırıldı.

SiLAH SESLERi DUYULDU

Durumu "çok ciddi" diye niteleyen Honduras Ceza ve Tevkif Evleri İdaresi Başkanı Danilo Orellana, şimdiye kadar çoğu mahkumun cesetlerine ulaştıklarını belirtirken, cezaevinde bir isyanın söz konusu olmadığının altını çizdi. Uluslararası haber ajansı Reuters ise, cezaevinde silah seslerinin duyulduğunu iddia etti. Honduras İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da yangın sırasında birçok mahkumun hapisten kaçmış olabileceği duyuruldu.

CEHENNEM'i GÖRDÜM

Tamamen yanan hapishanedeki hücrelerinden çıkamayan çok sayıda mahkuma ait cesedin tanınmayacak şekilde olduğu belirtildi. Yangının elektrik kontağından çıktığı ya da mahkumlar tarafından kasten çıkarılmış olabileceği de ihtimaller arasında. Bir itfaiye sözcüsü de yangının ilk çıktığı dakikalarda hapishane içinde silahlı çatışmalar yaşandığı yönünde haberler olduğunu vurguladı. İtfayie Sözcüsü Josue Garcia'nın "Gördüklerim tam bir cehennemdi" dediği 800 tutuklunun kaldığı cezaevi yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.


357 ÖLÜ 80 YARALI

Dünyanın en yüksek cinayet oranına sahip Honduras'ta Devlet Başkanı Porfirio Lobo, iki yıl önce ülkenin aşırı kalabalık 24 cezaevinden 9'unda 'olağanüstü hal' ilan etmişti.



12 yıl önce