|

İlaç sektörü krizin merhemini buldu

Gereksiz ilaç kullanımını önlemeye yönelik SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirler ilaç sektörüne rahat nefes aldırdı. Novartis Türkiye Ülke Başkanı Güldem Berkman, ilaç fiyatlarında yeni bir kriz beklentisinin söz konusu olmadığını belirterek, sektörün Türkiye'de bu yıl yüzde 7 oranında büyümesini beklediğini kaydetti

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 28/05/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:56 - 27/05/2011 Cuma
Yeni Şafak
İlaç sektörü krizin merhemini buldu
İlaç sektörü krizin merhemini buldu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı'nın lüzumsuz ilaç kullanımını önlemeye dönük adımları meyvesini verirken, ilaç fiyatlarında yeni bir kriz beklentisinin de artık ilaç sektöründe olmadığı dile getiriliyor. İlaç sektörü artık devletle, sürdürülebilir öngörülebilir bir yöntemden yana olduğunu dile getiriyor.

İlaç sektörünün Türkiye'deki önemli aktörlerinden Novartis ilaç firmasının Türkiye Ülke Başkanı Güldem Berkmen, sektörün ilaç fiyatlarında yeni bir kriz beklentisi içerisinde olmadığını dile getirdi. Berkmen, Türkiye'de ilaç sektörünün yıllık ortalama yüzde 7 oranında büyümesini beklediklerine de dikkat çekerken, Türkiye'de kişi başına ilaç tüketiminin yıllık 130 dolar olduğunu, ekonomik krize giren Yunanistan'da ise 450 dolar olduğunu kaydetti.


TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR PAZAR

İlaç sektörünün Türkiye'yi önemli bir pazar olarak gördüğünü ve Türkiye'yi terk etmenin öyle kolay bir adım olmayacağına dikkat çeken Berkmen, “İlaç ödemeleri ya da ilaç fiyatlarında alınan tedbirler nedeniyle ilaç firmasınnı ülkeden ayrılma kararı vermesi öyle kolay değil. Bir sürü ilacınızı kullanan hastanız var. Bu nedenle, sektör olarak devletle öngörülebilir bir yöntemden yanayız” değerlendirmesi yaptı.

GLOBAL BÜTÇE UYGULAMASI

“Öngörülebilir yöntem ne olabilir?” sorusuna ise Berkmen, “Akıllı ilaç kullanımına yönlendirilerek, lüzumsuz ilaç kullanımının önünün kesilmesi, diğer ilaç fiyatlarını da belli bir dengeye oturtur. Yine bazı ilaçlarda, katkı payını artırmak gibi yöntemler olabilir. Yani daha sürdürülebilir bir ortam yaratmaktan yanayız” diye konuştu. İlaçta 'global bütçe' uygulamasının da 2012 sonuna kadar olacağını belirten Berkmen, “Ancak Türkiye'de ilaca ve sağlığa ciddi bir talep var. 2015'te nasıl bir bütçe ayrılacağını bilmeliyiz. Bu kapsamda SGK ve Sağlık Bakanlığı ile sektörün toplantı yapması konusunda fikir birliğine vardık. Bir görüşme programı ayarlayacağız” diye konuştu.


Eczacı, prospektüsü vatandaşa anlatacak

Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Novartis ilaç firması desteğiyle “eczacıların sağlık alanında vatandaşın ilk danışmanı olması” gerçeğinden hareketle, mesleki yeterliliğini arttıracak bir projeye imza attılar. “TEB- E-ON, Eczacılar için Online Eğitim Platformu” projesi çerçevesinde hazırlanan “Uzaktan Eğitim Modülleri” sayesinde eczacıların hastaya ilacı verirken, ilacın kullanımına ilişkin bazı bilgileri de vermesini sağlayacak eğitim programını içeriyor. Toplam maliyeti 500 bin TL olan ve tamamen Novartis'in karşıladığı proje iki yıl sürecek.


13 yıl önce