|

‘Ilımlı islam’ politik hamle

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın özellikle Batı'da sevinçle karşılanan “Ilımlı İslam’a geçeceğiz” açıklaması, sosyal reformlardan ziyade yeni ABD, İsrail, Mısır ve BAE eksenine uygun politik hamle olarak görülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:08 - 26/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin “radikal düşünceleri hızla yok ederek ılımlı İslam’a” yöneleceğini duyurdu.
​Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin “radikal düşünceleri hızla yok ederek ılımlı İslam’a” yöneleceğini duyurdu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin “radikal düşünceleri hızla yok ederek ılımlı İslam’a” yöneleceğini duyurdu. Başkent Riyad’da Kamu Yatırım Fonu’nun düzenlediği ve 60 ülkeden 2 bin 500 kişinin katıldığı “Yatırımın Geleceği Girişimi Forumu”nda konuşan Bin Selman, “Suudi Arabistan, radikal düşünceleri derhal yok ederek 1979 yılı öncesinde olduğu gibi ılımlı İslam’a ve normal yaşama dönecek.” dedi.

İRAN DEVRİMİNİ HEDEF ALDI

Ülkede kadınların araç kullanmasına izin verilmesi de dahil son zamanlarda yaşanan değişimin sebepleri ve zamanlamasıyla ilgili soruya ise Bin Selman, “Suudi Arabistan 1979 yılından önce öyle değildi. Birçok nedenden dolayı 1979 yılından sonra Suudi Arabistan’da ve tüm bölgede ‘uyanış projesi’ yayıldı.” cevabını verdi.

“Yıkıcı” diye nitelendirdiği düşüncelerin Suudi Arabistan’a “dini uyanış” projesi içinde 1979 yılının başlarında girmeye başladığını ve bunun İran’daki devrimle eşzamanlı gerçekleştiğini ifade eden Bin Selman, “Biz, daha önce olduğu gibi tüm dünyaya, geleneklere, halklara ve dinlere açık olan ılımlı İslam’a dönüyoruz.” ifadesini kullandı.

NORMAL BİR HAYAT İSTİYORUZ

Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 70’inin 30 yaşın altında olduğunu, hayatlarının 30 yılını radikal fikirlerle uğraşarak kaybetmeyeceklerini ve radikal düşünceleri derhal yok edeceklerini belirten Bin Selman, şunları söyledi: “Hoşgörülü dinimizi, gelenek ve görenekleri yansıtan normal bir hayat yaşamak istiyoruz. Dünyayla birlikte yaşayıp ülkemizin ve dünyanın gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz.”

DEVRİM İLE BAŞA ÇIKAMADIK

İngiliz Guardian gazetesine açıklamada bulunan Selman, İran Devrimi’ni ülkesi dahil birçok İslam ülkesinin kopyaladığını kaydederek “Nasıl başa çıkabileceğimizi bilemedik ve sorun tüm dünyaya yayıldı. Şimdi bundan kurtulma zamanı” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’da son zamanlarda bir dizi kararlar alınmış ve 3 Ekim’de ülkede ilk kez devlete ait kültür kanalında konserler yayınlanmaya başlanmıştı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in 26 Eylül’de imzaladığı kararnameyle de ülkede kadınların araç sürmesi önündeki yasal engel kaldırılmıştı. Ülkedeki Suudi din polisinin tutuklama ve dayak atma yetkileri de elinden alınmıştı. Ülke, Körfez’deki 50 adayı ve Kızıl Deniz’deki diğer siteleri lüks tatil beldeleri haline getirmek için kapsamlı bir turizm geliştirme projesi başlattı.

Ilımlı selefilik
dalgası
Ilımlı İslam açıklaması, Suriye politikasındaki değişimin bir sonucudur. Suudi Arabistan, Esed’in kalmasıyla birlikte Suriye politikasında U dönüşü yaptı. Tabii bunun İran ve Katar gibi faktörleri de var. Bunlarla birlikte Suudi Arabistan kanaatimce yeni Ortadoğu dengelerine hazırlanıyor. Nedir bunlar? Birincisi, İran Hükümeti, Irak ve Suriye’de ciddi bir başarı kazandı. Dolayısı ile İran’ın bu yayılmacı politikasının engellenmesi gerekiyor. İkincisi, Ortadoğu ve Suriye meselesi ile birlikte devletler ciddi bir risk altına girdiler. Bir terör kuşağı oluşmaya başladı. Çünkü Suriye çok fazla yabancı savaşçı çekti. Dolayısı ile Suriye’deki bu radikal hareketlerin güçlenmesi Ortadoğu ve batıdaki devletleri sıkıntıya soktu. Bu radikalizasyonun bastırılması gerekiyor. Ve İran’ın yayılmasının engellenmesi gerekiyor. Bunu yapabilmeniz için de yeni bir dalganın olması lazım. Bu dalga da ılımlı islam projesi ile ortaya çıkıyor. Bu tutar mı? Niye tutmasın. Biz radikal selefilikten ılımlı selefiliğe dönüyoruz demektir bu. Biz bundan sonra ılımlı selefi grupları finanse edeceğiz, demektir. Ben bunu böyle okuyorum.
Muhalifleri baskılama aracı

 Ilımlı islamın bir tarifi var, ılımlı laiklik. Radikal laiklikten farklı olarak Ortadoğu’daki bazı baas rejimlerinden farklı olarak islama yer açan türde laiklik ılımlı islam olarak tanımlandı. Bu Amerikan patentli bir kavram. Dünya düzeni ile uyumlu batı politikaları ile uyumlu bir sembol olan bir kavram. Suudi Arabistan ılımlı islama geçme projesini açıklandı fakat bunun orada uygulanabilirliği çok zor. Çünkü Suudi Arabistan bir teokratik devlet. Bununla da kalmıyor devlet ideolojisi Vahhabiliğe dayanıyor. Yani selefiğin Vahhabi yorumu olan din ve devlet birlikteliğinin ayrılmazlığı konusu. Dolayısı ile Suudi Arabistan’ın ılımlı islama geçmesi mümkün değil. Peki buradan ne anlayacağız? Ilımlı islam sözüne fazla takılmayacağız burada söylenmek istenen Siyonizm ve ABD karşıtı İslamcılara karşı ve İslamcı olmayan fakat rejime muhalif din alimlerinin bastırılması. Ki bu bir ay önce başladı şuan yüzlerce alim gazeteci mütefekkir hapiste. Ilımlı islama geçeceğiz demek bunun sıkı bir şekilde devam etmesi demek. Öte yandan Vahhabiliğin terörizm problemi var. Suudi Arabistan’a karşı da yönelen bir sorun bu. Dolayısıyla burada bir çelişki söz konusu. Bundan da kurtulmak istiyor.


500 milyar dolarlık mega şehir

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman “ılımlı bir İslam ülkesine dönüyoruz” mesajını verirken “2030 Vizyonu” projesini de duyurarak, Mısır ve Ürdün’e uzanan 26 bin 500 kilometre karelik Neom adlı bir bölge kurmaya hazırlandıklarını belirtti. Selman, ülkesini petrol gelirlerindeki bağımlılıktan uzaklaştırmak için bu bölgeye 500 milyar dolarlık yeni bir şehir ve ticaret bölgesi inşa etme planlarının olduğunu belirtti. Bölge, gıda ve enerji teknolojisi olmak üzere dokuz sektör üzerinde yoğunlaşacak.

ÜÇ KITAYI BİRLEŞTİRECEK

Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu, kentte sadece rüzgar ve güneş enerjilerinin kurulacağını duyurdu. Fon’dan yapılan açıklamada, “NEOM dünyanın en önemli ekonomik kanallarından birinde konumlanacak. Stratejik yerleşimi bölgenin Asya, Avrupa ve Afrika’yı birleştiren küresel bir merkez olmasını kolaylaştıracak” denildi.


#Suudi Arabistan
#Ilımlı İslam
7 yıl önce