|

Irak yap-işlet-devret için ortak arayışında

ABD'nin 10 yıl süren işgalinin ardından yeniden yapılanacak olan Irak, yatırımlarında yap-işlet-devret ve kamu özel sektör ortaklığı modellerini incelemeye başladı

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 28/01/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:56 - 28/01/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Irak yap-işlet-devret  için ortak arayışında
Irak yap-işlet-devret için ortak arayışında

Irak Gümrük ve Ticaret Bakanı Dr. Ali Muhsin İsmaiel Allaq ve Bağdat Valisi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile bir araya gelerek Türkiye'deki yap-işlet-devret uygulamaları hakkında bilgi aldı. Edinilen bilgiye göre Bakan Yazıcı, Ortadoğu'nun önemli nüvesi olan komşumuz Irak'ın istikrarlı yapıya kavuşturulmasının Türk dış politikasının öncelikli konuları arasında yer aldığını vurguladı. Yap-İşlet-Devret modelinin Türkiye'deki uygulamaları hakkında da bilgi veren Bakan Yazıcı, uygulanan alanlarının ağırlıklı olarak gümrük kapılarında olduğuna işaret etti. Yazıcı, bu modelin sağladığı avantajların başında ömür boyu proje maliyetinin düşmesi, risk dağılımının daha etkin olması, yatırımların gerçekleşme hızının artması, hizmet kalitesinin yükselmesi, kaynakların daha etkin kullanılması, yeni gelir kaynaklarının oluşturulmasına imkân sağlamasının geldiğini söyledi.

YİD İLE YAPILAN KAPILAR

Yap-İşlet-Devret modeliyle 2003'te Gürbulak, 2004'te İpsala, 2006'da Habur, 2007'de Cilvegözü, 2008'de Kapıkule, 2009'da Sarp ve 2009'da Hamzabeyli'nin yer aldığı 7 hudut kapısı yenilendi ve hizmete açıldı. Nusaybin Gümrük Kapısının modernizasyonu için 26 Şubat 2011'de inşaat temeli atıldı, geçici kabul aşamasına gelindi.


Gümrük işlemleri 40 milyar dolar kazandırıyor

Gümrüklerin ekonomiye etkisi üzerine Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (APEC) 2006 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, eşya ticareti işlem maliyetlerindeki yüzde 5'lik azalma, Gayri Safi Hasılada yüzde 1'lik artış sağlıyor. Dünya ticaretinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 15'ini gümrük işlemleri oluşturuyor. OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu orandaki yüzde 1'lik bir azalma dünya ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor.


4 milyar 800 milyon dolarlık proje üstlendik

Irak'ın Türkiye'nin ticari ilişkilerinde de önemli ortaklardan biri olduğunu vurgulayan Yazıcı, 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde Almanya'nın yüzde 10,4 ile birinci, İngiltere'nin yüzde 6,1 ile ikinci Irak'ın ise Türkiye'nin ihracatında 7 milyar 385 milyon dolar ve yüzde 6 pay ile 3'üncü sırada yer aldığını hatırlattı.

Ticari ilişkilerin yanı sıra, Türk şirketlerinin Irak'ta müteahhitlik hizmetleri ve enerji alanındaki yatırımlarının da önemli düzeye ulaştığını vurgulayan Yazıcı, Türk müteahhitlik firmaları Irak'ta 2003-2008 yılları arasında 4 milyar 800 milyon dolar değerinde 450'den fazla projeyi üstlendiklerine dikkat çekti.



12 yıl önce