|

Irak'ın bölünmesi iç savaş başlangıcı

Başbakan Erdoğan, Irak'ın üçe bölünmesini ben bir iç savaşın başlangıcı olarak görüyorum. Şu andaki mevcut iç savaş zirve yapar, bunu da duyurmak istiyorum. Buna da vesile olanları tarih, insanlık affetmez. " dedi.

Aa
00:00 - 25/11/2006 Cumartesi
Güncelleme: 14:58 - 25/11/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Irak'ın bölünmesi iç savaş başlangıcı
Irak'ın bölünmesi iç savaş başlangıcı

Başbakan Recep Tayyip ErdoğanBaşbakan, Ürdün ziyareti sırasında Lübnan'daki son gelişmeleri değerlendirme fırsatı da olacağını belirterek, "Doğrusu Hizbullah'ın hükümetten çekilmesini doğru bulmuyorum. Lübnan'da birlik ve beraberlik zamanıdır" dedi.


Erdoğan, Ürdün Başbakanı Maruf Al Bakhit ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail-Lübnan sorununa değinerek, Birleşmiş Milletler'in 1701 Sayılı kararı ile Türkiye'nin de Lübnan'a asker gönderdiğini hatırlattı.


Türk askerinin insani yardım bazında çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:


"Ziyaretim esnasında Lübnan'daki son gelişmeleri değerlendirme fırsatımız da olacak. Doğrusu Hizbullah'ın hükümetten çekilmesini doğru bulmuyorum.


Lübnan'da birlik ve beraberlik zamanıdır. Yapıcı katkısı olması gereken ülkelerin her türlü desteği vermesi gerekir. Son olarak orada Sanayi ve Ticaret Bakanı'nın öldürülmesi olayı maalesef adeta bir bölünmenin, parçalanmanın başlangıcı sayılabilecek art niyetli bir girişim olabilir. Buna fırsat vermemek gerekir.


Onun için dayanışmamız şart. Sinyora hükümetini bu noktada destekliyoruz. "




Erdoğan, Filistin konusunda da hassasiyetlerinin devam ettiğini belirterek, Filistin'in kendi iç bünyesinde birleşme zamanı olduğunu söyledi. İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı tutumu tasvip etmediklerini belirten Başbakan Erdoğan, bu konuda karşılıklı olumlu bir yaklaşım anlayışıyla bir barış sürecinin başlatılmasının şart olduğunu kaydetti.


Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bunları her iki taraftaki liderlere söylediğim için burada da söyleme zaruretini hissediyorum. Siyasi liderlere burada önemli görevler düştüğü için söylüyorum. Artık bu ölüm haberlerini, bombalama olaylarını duymaktan bıktık.

İnanıyorum ki bölge halkı bundan zaten artık iyice bıkmış vaziyette. Barışa ihtiyacımız var. Dayanışmaya ihtiyacımız var. Artık bu asrın barış asrı olması gerektiğine inanıyorum. Tribünde seyirci olmamamız gerekiyor. Artık her birimiz birer aktör olmalıyız. "





Bir gazetecinin Irak'a ilişkin sorusu üzerine de Erdoğan, Irak'ın parçalanmasını Türkiye olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:


"Ürdün'de yapılacak olan Başkan Bush ve Maliki görüşmesini önemsiyoruz. Biz de şu ana kadar girişimlerimizi sürdürüyoruz. Riga'da bu görüşme zeminini oluşturmaya çalışacağız. Irak'ın üçe bölünmesini ben bir iç savaşın başlangıcı olarak görüyorum. Şu andaki mevcut iç savaş zirve yapar, bunu da duyurmak istiyorum. Buna da vesile olanları tarih, insanlık affetmez. "


Başbakan Erdoğan, Ürdünlü bir gazetecinin, İsrail ile Filistin arasında arabuluculuk yapıp yapamayacaklarına ilişkin sorusuna ise "İsrail-Filistin arasında biz tabii durumdan vazife çıkaramayız. Biz şu anda her iki ülke ile münasebetleri iyi ülke olarak görüşme yapıyoruz. (Biz arabulucuyuz veya ben arabulucuyum) deme hakkına sahip değiliz. İsrail ve Filistin bizden böyle bir şey talep ederse elimizden geleni sonuna kadar yaparız" karşılığını verdi.


Erdoğan, bir başka soru üzerine, "Bizim neticeyi tayin yetkimiz yok. O taraflarla alakalı bir şey. Neticeyi tayin etme yetkimiz olsaydı zaten çoktan bitirirdik" şeklinde konuştu.


17 yıl önce