|

İran gazı yine kesti

Enerji Bakanı Güler, İran'ın olumsuz hava şartları sebebiyle doğalgaz akışını yeniden durdurduğunu kaydetti.

Cihan
00:00 - 8/02/2008 Cuma
Güncelleme: 20:09 - 8/02/2008 Cuma
Yeni Şafak
İran gazı yine kesti
İran gazı yine kesti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'dan doğal gaz akışının “azaldığını, durduğunu” açıkladı. Güler, Hilton Otel'de düzenlenen İran İslam Cumhuriyeti resepsiyonunda gazetecilerin, İran'dan doğal gaz akışına ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin İran doğal gazıyla ilgili problem olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Güler, “Biliyorsunuz. Yine aşırı soğuklar etkili oldu. Şu anda gaz gelişiyle ilgili arkadaşlarımız görüşüyorlar. Gelen miktar azaldı ve durdu ama projelerle ilgili görüşmelerimiz sürüyor biliyorsunuz” dedi.

Bundan sonra problem olup olmayacağı konusunda İran Hükümeti'nin güvence verip vermediği hususundaki bir soruya Bakan Güler, “Urumiye ile Tebriz'i by-pass edecek bir boru hattı konusunu proje bazında görüştüklerini belirterek, bu gelişme olduğu takdirde benzer sorunların yaşanmayacağını ümit ettiklerini söyledi.

Güler, şöyle devam etti:

“Onun dışında zaten ortak projelerimizle ilgili ekiplerimiz görüşmelerini sürdürüyorlar. Elektrik ile ilgili olan konuda gelişmeler tamamlanmak üzere, bitmek üzere. Yani bu proje iyi gidiyor. Petrol ve doğal gaz konusunda, özellikle doğal gaz konusundaki çalışmalarımızda da TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) aldığı dosyayı ve dataları değerlendiriyor. Bu değerlendirme olunca sizlerle görüşürüz.” İran'la yeni bir doğal gaz anlaşmasının yapılacağı yönünde bilgiler bulunduğu, teknik ekiplerin gelip gelmediği yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Güler, teknik ekiplerle ilgili bir takvim görüşmesi yapıldığını, ona göre de programların uygun olduğu taktirde ziyaretin gerçekleşeceğini ve çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

NABUCCO PROJESİ

Güler, Nabucco projesiyle ilgili bir soruya üzerine, projede RWI firmasının 6'ncı ortak olarak alındığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Nabucco projesi son sürat gidiyor ve bununla ilgili genel koordinatörümüzü seçtik. Dolayısıyla hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Tabii ki Nabucco projesinin önemli kaynaklarından bir tanesi de İran. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor biliyorsunuz. Tabii bunlar büyük projeler, önemli projeler. Ciddi projelerin böyle zaman zaman detayları oluyor. Bu da gerçekleştiği taktirde, proje zaten yürüdüğü için, gaz naklini de inşallah başarıyla projenin başlamasıyla beraber gerçekleştireceğiz.”

Bir gazetecinin Fransa'nın projeye 7'nci ortak olarak alınma isteğinde olduğunu hatırlatması üzerine Güler, “Biz burada 6'ncı ortağı seçtik, o kadarını söyleyeyim. 6'ncı ortağın seçilmesi önemli, RWI. Şu andaki karar da, biliyorsunuz, ittifakla alınıyor. Kararımız bu şekilde gerçekleşti. Bunu iyi değerlendirmek lazım” dedi.

BAGHERİ

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Gulamrıza Bagheri de doğal gaz akışıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğal gaz akışıyla ilgili sorunların çözülmesi hususundaki İran'ın çabalarının sorulması üzerine Bagheri, şunları kaydetti:

“Sayın Bakanımız'ın söylediği gibi, o konuda işbirliğimiz devam etmektedir. Görüşmeler devam ediyor. Teknik aksaklıklar nedeniyle bazen çıkan pürüzleri de gidermeye çalışıyoruz. Onlara teknik çarelerin bulunmasına çalışıyoruz. Bizde herhangi bir problem yok. Yalnız, bize zaman lazım. Biraz fırsat verin ki görüşmeler yeterince pişmiş bir noktaya varsın. İnşallah bizim bu işbirliğimiz dünyaya çok büyük katkılar sağlayacak.”

Doğal gaz akışının düzene girmesi için kesin bir tarih verilip verilemeyeceği yönündeki soruya üzerine Bagheri, “Proje çok büyük. Bizim ilişkilerimiz geniş çapta devam etmekte. Bunu belirli bir zamana bağlamak çok zor. Görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerimiz iyidir. Karşılıklı anlayış mevcuttur. İki ülke halkının yararına bir projedir.

Problem yok. Yalnız bizim zamana biraz ihtiyacımız var” diye konuştu. Edinilen bilgiye göre, İran'dan Türkiye'ye doğal gaz akışı dünden itibaren sağlanamıyor.




16 yıl önce