|

İran'dan Suriye'ye kınama

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Akçakale'de meydana gelen saldırı için başsağlığı dilerken, Suriye'nin saldırılarını kınamadı.

Cihan
00:00 - 4/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:00 - 4/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İran'dan Suriye'ye kınama
İran'dan Suriye'ye kınama

'Biz tüm dünyadaki şiddet eylemlerini kınıyoruz' diyerek genel bir ifade kullanan Rahimi, Suriye konusunda İran ve Türkiye arasındaki görüş farkını ise 'aynı evin içinde kardeşler arasındaki görüş farkına' benzetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdiği görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Rahimi, ortak basın toplantısı düzenledi.

AKÇAKALE İÇİ BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Toplantıda Erdoğan'dan sonra söz alan İranlı yetkili Rahimi, Akçakale'de meydana gelen saldırıdan dolayı Erdoğan ve Türk halkına başsağlığı dilediğini söyledi. Rahimi, 'Anne ve 3-4 çocuğunun ölmesiyle sonuçlanan olaydan dolayı baş sağlığı diliyorum. Her nerede yasa dışı yollarla şiddet dökülüyorsa, bunları kınıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun' dedi.

Şiddet içeren hiçbir işi doğru kabul etmediklerini söyleyen Rahimi, 'Semavi öğretiler doğrultusunda bir insanı diriltmenin bütün insanlığı diriltmek olduğuna, bir insanı öldürmenin bütün insanlığın ölmesi gibi görüyoruz. Bu Kur'an'ın açık bir ayetidir. Haksız yere dökülen her kan ve nerede şiddet ve terör varsa kınıyoruz. Biz sevgili dost kardeş ülke Türkiye'nin yanında şiddet olaylarını kınıyoruz. Türkiye ile olan ilişkilerimiz samimi, halis ilişkilerdir. Ne kadar ileri giderse gitsin bunları geliştirmek niyetindeyiz' diye ekledi.

'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞ FARKIMIZ, KARDEŞLER ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK GİBİ'

Rahimi, soru cevap kısmında İran yönetiminin Türkiye'nin mi yoksa Suriye'nin mi yanında olduğunun sorulması üzerine ise 'Biz her türlü şiddetle alakalı girişimleri kınıyoruz, reddediyoruz. Şiddet içeren her türlü eylemi haksız yere kan döken girişimleri kınıyoruz. Bütün zorba ülkelerin Irak'ta, Afganistan'da, Pakistan'da şiddet uygulayan zorba ülkelerin İslam cumhuriyeti bunlara karşı durmada öncü olmuştur. Bundan dolayı pek çok zarara katlanmak zorunda kalmıştır. Biz Türkiye'nin bütün konularda yanındayız. Siyasi konularda görüş farklılıkları ortaya çıksa da bunlar bir evin içinde kardeşler arasında, baba oğul, kız kardeşler arasında da olabilir. Türkiye birçok konuda bizim yanımızda, biz de onların yanındayız. Biz Türkiye ile komşu olmaktan onur duyuyoruz. Kim yaparsa yapsın, şiddet girişimini kınadım. Ciğerim yanıyor dedi Başbakan. Biz onun yanı başında dünyanın her yerinde haksız dökülen kanlar için ciğerimİzi yanıyor dedik. Biz bütün şiddetlere karşı savaş ve mücadele vermek istiyoruz.' şeklinde konuştu.

12 yıl önce