|

İrlanda korkuların ateşini söndürdü

Dünya piyasalarında yükselen ateş biraz olsun dindi. İrlanda'nın açıkladığı tasarruf paketi, borsaların sabah saatlerindeki not, salgın ve savaş şokunu atlatmasına yardımcı oldu

00:00 - 25/11/2010 Perşembe
Güncelleme: 02:04 - 25/11/2010 Perşembe
Yeni Şafak
İrlanda korkuların ateşini söndürdü
İrlanda korkuların ateşini söndürdü

Piyasalar bir haftadır durulmak bilmeye düşüş grafiği dün nihayet durdu. İrlanda ile başlayan krizle tedirgin olan yatırımcılar, borç krizinin yayılması endişeleri ve Kuzey-Güney Kore arasında savaş çanlarının çalması ile daha çok paniklemeye başlamıştı. Üstüne bir de Standard & Poor's'un ülkenin kredi notunu iki kademe birden düşürmesi haberi ile birlikte panik yaşayan tüm dünya borsaları, İrlanda'nın açıkladığı tasarruf paketi ile biraz olsun rahatladı.

4 YILDA 15 MİLYAR AVRO BİRİKTİRECEK

Borç krizini aşmaya çalışan İrlanda Başbakan Brian Cowen'ın, Maliye Bakanı Brian Lenihan ve Çevre Bakanı John Gormley ile birlikte kamoyuna duyurduğu plan çerçevesinde, İrlanda 4 yıl içinde 15 milyar avro tasarruf edecek. Plan, 10 milyar avro harcama kesintileri, 5 milyar avro vergi artırımlarından oluşuyor. 4 yıl için öngörülen toplam tasarrufun yüzde 40'ının gelecek yıl için düşünüldüğü belirtiliyor. Sağlık harcamalarından 1,4 milyar avro kesinti öngören planda, katma değer vergisi standart oranının 4 yıl içinde kademeli olarak yüzde 21'den, yüzde 23'e yükseltilmesi öngörülüyor. Asgari ücretin de düşürüleceği plan çerçevesinde, İrlanda'nın 'kırmızı çizgisi' olarak bilinen yüzde 12,5'lik kurumlar vergisi oranının değişmeyeceği bildiriliyor.


13 yıl önce