|

İsrailli devlerin gözü Türkiye'de

İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz, Ofer, Tshuva, Leviev gibi İsrailli büyük firmaların, finanstan tarıma kadar birçok alanda Türkiye'ye yatırımlar yapmaya hazrlandığını yazdı

Dış Haberler
00:00 - 11/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:26 - 11/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
İsrailli devlerin gözü Türkiye'de
İsrailli devlerin gözü Türkiye'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurulan ve başına da, İsviçre'ye yabancı sermaye çeken ajanslardan birini yöneten Alpaslan Korkmaz'ın atandığı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, uluslararası sermaye ve iş çevreleriyle temaslarını sürdürüyor. İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz'de Ora Coren imzasıyla çıkan bir yazıda, Korkmaz'ın İsrail'de yürüttüğü temaslar hakkında bilgi verildi. Korkmaz'ın Tel Aviv'de İsrailli önde gelen birçok şirketi yöneticisiyle görüştüğünü yazan Coren, görüşmelere yakın kaynaklara dayanarak, bazı İsrailli firmaların Türkiye'de yatırım imkanlarını gözden geçirmeye başladığını, bazılarının ise yatırım planlarını son aşamaya getirdiklerini yazdı. Yatırım yapacak İsrail firmalarının, rakip şirketlerin satın alınması ve yeni müşterilerin belirlenmesini de içeren çeşitli stratejiler izleyecekler belirtiliyor.

İSRAİL ŞİRKETİNİN GAP İLGİSİ

Türkiye'de yatırım için hazırlananlar arasında 'Ortadoğulu milyarderler' listesinin başlarında yer alan Yitzhak Tshuva da bulunuyor. Tshuva'nın Tel Aviv merkezli enerji ve gayrımenkul şirketi Delek, Türkiye'de yatırım seçeneklerini gözden geçiriryor. İsrail'in Türkiye'de finans sektörüne yönelik ilgisinin de arttığını yazan Haaretz, Bank Hapoalim'in BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası'nı satın aldığı, bankaya bağlı yatırırım kuruluşu Poalim Capital Markets'ın ise müşterileri adına Türkiye'de yatırım imkanlarını araştırdığını belirtti. Sulama teknolojilerinde uzman olan mühendislik firması Netafim'in halihazırda Türkiye'de faaliyetlerini sürdürdüğü ve özellikle GAP projesinde yer aldığı belirtiliyor. Yatırıma hazırlanan firmalar arasında telekomünikasyon grubu Bezeq, gıda şirketi Strauss, teknoloji firması Comverse ve 'alternatif' elektrik üretminde uzman olan Ormat gibi şirketler yer alıyor. İsrail şirketler özellikle ulaşım, elektrik, enerji ve petrokimya sektörü ile yakından ilgileniyor.

Ağzı yanan OFER yılmadı

Türk hükümetinin İsrailli firmaların teknik bilgilerinden yararlanmak istediğini ve bu şirketleri, Türkiye'deki kamu projelerinde de görmek istediklerini aktaran Korkmaz, İsrailli şirketlerin Türkiye'ye ilişkin yatırım projelerinin hayata geçirilmesi halinde değerinin milyarlarca doları bulabileceğini belirtti. Haaretz, Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan şirketler arasında, ülkenin önde gelen işadamlarından Lev Leviev'in sahibi olduğu gayrımenkul devi Africa Israel'in de olduğunu, şirketin, doğu Avrupa kolu aracılığyla Türk pazarına gireceğini kaydetti. Haaretz, İsrail'in yanı sıra Amerika ve Avrupa'da da yatırımları bulunan Ofer Grubu'nundan Sami ve İdan Ofer'in Türkiye'de daha önce katıldıkları ihallerden 'ağızlarının yandığını' ancak yılmadıklarını belirtti. Sami ve İdan Ofer'in Başbakan Erdoğan'la görüştüğünü doğrulayan Korkmaz, Ankara'nın Oferlere bakışının ise çok olumlu olduğunu kaydetti. Oferlerle aktif olarak müzakereler yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi vermekten kaçınan Korkmaz, ancak şirketlerin ilan etmesi durumunda açıklamalar yapabileceğini vurguladı.

17 yıl önce