|

İstanbul karbon salımını bitiriyor

Modern çöp imha tesislerini devreye sokarak doğaya 1 buçuk milyon ton karbondioksit salımını önleyen İBB, önlediği karbon salımına karşılık, 1 buçuk milyon karbon kredisi elde etti. Karbon salımını düşüren kuruluşlara temiz bir dünyaya katkı sundukları için verilen karbon kredisi İBB tarafından çevre farkındalığı projeleri için kullanılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2018 Pazar
Güncelleme: 05:54 - 12/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Odayeri ve Kömürcüoda’da kurulu tesislerde işlenen çöplerden son 1 yılda 400 milyon kilowatt saat yenilenebilir enerji üreterek hem milli ekonomiye hem de çevreye önemli katkı sağlandı.
Odayeri ve Kömürcüoda’da kurulu tesislerde işlenen çöplerden son 1 yılda 400 milyon kilowatt saat yenilenebilir enerji üreterek hem milli ekonomiye hem de çevreye önemli katkı sağlandı.
M. ŞAKİR SARAÇ

Karbon salımını küresel ısınmanın en önemli kaynakları arasında yer alırken, dünya genelinde her gün oluşan milyarlarca ton çöpün ilkel yöntemlerle imha edilmesi durumu kötüleştiriyor. Son 1 yılda 7 milyon ton çöpü modern yöntemlerle bertaraf ederek çevreyi koruyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), az karbon salgıladığı için 1 buçuk milyon karbon kredisi kazandı. İklim değişimini önlemek için karbon salımını ciddi ölçüde azaltan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un çöplerini modern tesislerde ayrıştırarak hem ekonomiye hem de çevreye fayda sağlıyor. Karbon salımını sıfırlamayı amaçlayan İBB kredilerini küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla çevre ve farkındalık projelerinde kullanıyor.


KREDİLER ÇEVRE İÇİN KULLANILIYOR

Firmalara, kazandıkları karbon kredisini para karşılığında satma imkanı sunulmasına rağmen İSTAÇ, karbon kredisini satmak yerine kamuoyunda farkındalığın artırılması için sosyal projelerde değerlendiriyor. 2009 yılında çöpten elektrik üretme projesini hayata geçiren İSTAÇ, denetimler sonucunda ilk kredisini 2010 yılında aldı. O günden bugüne çalışmalarını aralıksız sürdüren İSTAÇ son bir yılda 1 buçuk milyon karbon kredisi kazandı. Azaltılan her 1 ton karbon salımına karşı firmalar 1 karbon kredisi elde ediyor.

KARBON SALIMI SIFIRLANIYOR

Elde edilen karbon kredileri festival, konser, sempozyum gibi organizasyonların karbon kredilerini sıfırlamak için değerlendiriyor. İSTAÇ bugüne kadar İSBAK, Metro İstanbul, Şehir Tiyatroları gibi kurumların emisyonlarını hesaplayarak sıfırladı. Etkinlikler sayesinde karbon salımının çevreye zararları, kişisel olarak alınması gereken önlemler, küresel ısınma ve iklim değişikliği konularında bilinçlendirme yapılarak kamuoyunda farkındalık oluşturuluyor.

#İstanbul
#Karbon salınımı
#Çevre
6 yıl önce