|

“İstanbul'un en karanlık günleri Latin İstilası sırasında yaşandı”

Fatih Belediyesi'nin Fethin 556. yıldönümü nedeniyle düzenlediği panelde konuşan İngiliz Profesör Jonathan Phillips, bu dönemden sonra İstanbul'da yaşamın çok zor şartlar altında gerçekleştirdiğini belirtti.

Yeni Şafak
00:00 - 28/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 18:25 - 28/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
“İstanbul'un en karanlık günleri Latin İstil
“İstanbul'un en karanlık günleri Latin İstil

Fatih Belediyesi'nin Fethin 556. yıldönümü nedeniyle düzenlediği “Fetih Öncesi İstanbul 1204 – 1453, Latin İstilası” konulu panelde İstanbul'un fetih öncesi tarihi tartışıldı.


Fatih Belediyesi Ali Emiri Kültür merkezi'nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, Belediye Başkan Mustafa Demir'in ani bir program değişikliği nedeniyle şehir dışına çıkmak zorunda kaldığını belirterek selamlarını iletti.


Oturum başkanlığını Topkapı Müzesi Müdürü ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yaptığı panelde İngiliz Prof. Dr. Jonathan Phillips haçlı seferleri ve 1204 -1453 arasını, Prof. Dr. Ronnie Ellenblum Haçlıların Filistin işgalini, Prof. Dr. Ferudun Emecan'ın da Fetih hakkında değerlendirmeler yaptı.


Ortaylı, İstanbul'un Fethi'nin ülkede yaşayanları incitmemek için 500 sene kutlanmadığını belirterek, İstanbul'un tarihçesi ve isimleri hakkında bilgi verdi. İstanbul'un ilk Emeviler zamanında Eshab-ı Kiram tarafından işgal edildiğini, Eyüp Sultan ve diğer Eshab kabirlerinin o dönemden geldiğini belirtti. Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet'in 15. asrın en büyük mareşali olduğunu, ateşli silahları ilk onun kullandığını söyledi.


İngiliz Profesör Jonathan Phillips, haçlı seferleri hakkında bilgi verdi. Phillips, birinci haçlı seferinden başlayarak İstanbul'un işgalini ve işgal sürecini anlattı. İşgalin 52 yıl sürdüğünü belirten Phillips, bu dönemden sonra İstanbul'da yaşamın çok zor şartlar altında gerçekleştirdiğini belirtti.


Kudüs'ün çok kültürlü bir yapısı olduğu belirten Prof. Dr. Ronnie Ellenblum, tarihi Kudüs haritası üzerinde şehirde yaşayanların yerleşim alanları ve ibadet yerleri hakkında bilgiler verdi. Şehrin yönetimi için birçok savaşın yapıldığını belirten Ellenblum, her dinin güçlü olduğunda şehri yönetmeye çalıştığını anlattı. Ellenblum, salonun doluluğuna da dikkat çekerek, tarihi bir panel için bu kadar ilgili insanın bir araya gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.


Profesör Ferudun Emecan, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u İmparatorluk başkenti yapmak üzere kuşattığını ve çağın en son teknolojik imkânlarından faydalanarak bunu gerçekleştirdiğini söyledi. Fetih ile ilgili tartışılan konulara da cevaplar veren Emecan, tarihi belgeler ışığında gemilerin karadan yürütüldüğünün doğru olduğunu anlattı.


Fetih'te İstanbul'a ilk giren komutanın Karıştıran Süleyman Bey olduğunu dile getiren Emecan, İstanbul'un ilk yönetimini de Karıştıran Süleyman Bey'in yaptığını söyledi. İstanbul'un fethinden sonra esas büyük Fethin başladığını anlatan Emecan, bir tarihçinin fetih sonrası İstanbul için söylediği 'Burası Kostantinepolis idi şimdi Türkopolis oldu' sözüyle konuşmasını bitirdi.


15 yıl önce