|

İşten çıkarma 2 ay daha yok

Koronavirüs salgını döneminde uygulanmaya başlayan işten çıkarma yasağı 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatıldı. Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter’da “Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz” yazdı.

00:00 - 10/03/2021 Çarşamba
Güncelleme: 00:59 - 10/03/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Cumhurbaşkanı Kararı ile İş Kanunu uyarınca işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatıldı.

2020 NİSAN’DAN BERİ YASAK VAR

  • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mart 2020 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatılması düzenlendi.
    İş Kanunu’na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.
    Ayrıca geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.

NAKİT ÜCRETLER HESABA YATTI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda,
“Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Kısıtı’nı 2 ay süreyle uzatıyoruz”
ifadesini kullandı. Öte yandan Bakan Selçuk, şubat ayı Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin dünden itibaren yapılacağını açıkladı. Şubat ayına ilişkin Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin dün banka hesapları üzerinden yapılacağını kaydeden Bakan Selçuk, sistemde IBAN bilgisi eksik veya hatalı olanların ödemelerinin ise PTT aracılığıyla yatırılacağını ifade etti.

KISA ÇALIŞMAYA UZATMA TALEBİ

  • Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kısa çalışma ödeneğinin mart sonunda biteceğini ve bu durumun perakende sektörünü endişelendirdiğini belirterek, mevcut istihdamın korunması adına bu ödeneğin haziran sonuna kadar uzatılması gerektiğini bildirdi. Sinan Öncel, ortalama cirolar yüzde 50-60 düzeyindeyken mevcut kiralama koşulları ve genel gider yönetmeliği ile markaların devam edebilme gücünün her geçen gün azaldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
    “Salgın döneminde AVM ve caddelerde kira düzenlemesi ile ilgili sorun ise giderek büyüyor. Ortak alan giderleri ile ilgili de markalarımızın mağduriyeti devam ediyor. Bu konunun mevzuatla düzenlenmesi gerekiyor. Konuyla ilgili genel gider yönetmeliğinin çıkarılmasını bekliyoruz.”
#Koronavirüs
#İşten çıkarma
#Yasak
3 yıl önce