|

Japon sermayesi Türkiye'yi keşfetti

Krizde yatırım için güvenli liman arayışında olan Japonya, Türkiye'yi keşfetti. Ülkenin Türkiye'ye doğrudan yatırımı son 5 yılda 1 milyon dolardan 347 milyon dolara çıktı

00:00 - 21/08/2012 Salı
Güncelleme: 23:03 - 20/08/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Japon sermayesi Türkiye'yi keşfetti
Japon sermayesi Türkiye'yi keşfetti

Japon şirketleri özellikle küresel ekonomik krizinin ve Avrupa merkezli finansal borç krizinin piyasalarda başlıca endişe kaynağı oluşturduğu son beş yıl içerisinde Türkiye'ye olan yatırımlarını büyük oranda artırdı. Japonya Büyükelçiliği Ataşesi Yo Takahashi, “Japonya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 2007 yılında 2 milyon dolarken, geçen yılın sonunda 227 milyon dolara ulaştı” dedi. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2006 yılında, Japonya'dan 14 şirket Türkiye'ye sadece toplam 1 milyon dolar hacminde yatırım yaparken, bu miktar 2008 yılında 11 milyon dolara, 2010 yılında ise 347 milyon dolara ulaştı.

BANKALAR TÜRKİYE YOLUNDA

Japonya'nın bankacılık devleri de Japon şirketlerin kriz döneminde Türkiye'ye olan ilgilerine kayıtsız kalmadı. Temmuz ayında Japonya'nın en büyük bankası olan ve dünyanın en büyük bankalarından biri olarak kabul edilen Bank of Tokyo - Mitsubishi UFC (BTMU), ağustos ayında lisans başvurusunu yaptı. Bankanın, Ekim 2013'te toptan bankacılık faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Japonya'nın en büyük finans kuruluşları içerisinde yer aln Mizuho Corporate Bank da haziran ayında İstanbul'da bir temsilcilik açmış, bankanın üst düzey yetkilileri Japon şirketlerinin doğudan batıya doğru ilerlediğini, Türkiye'de bir banka kurarak pazara girmek istediklerini belirtmişti. Temmuz ayında, Japonya ziyaretinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Japon İş Forumu'nda konuşurken, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması parafe ettiklerini belirterek, “İstersek Japonya ile de 1 yılda bitiririz' şeklinde konuşmuştu.

12 yıl önce