|

Japonya'nın üretimi kasımda da geriledi

Dünyanın lokomotif ekonomilerinden Japonya'da sorunlar tehlikeli boyuta ulaştı. Kasım ayında işsizlik ve tüketici fiyatları arttı. Ekonomistler "Üretim Niagara Şelalesi gibi düşüyor" yorumları yapıyor

00:00 - 27/12/2008 Saturday
Güncelleme: 01:55 - 27/12/2008 Saturday
Yeni Şafak
Japonya'nın üretimi kasımda da geriledi
Japonya'nın üretimi kasımda da geriledi

Japonya'da sanayi üretimi geçen ay düşerken, işsizlik ve tüketici fiyatları yükseldi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Japonya'da, otomotiv şirketleri ve diğer şirketlerin azalan küresel talep nedeniyle üretimlerini kısması yüzünden sanayi üretimi geçen ay ekim ayına göre yüzde 8,1 düştü. Geçen ay yüzde 6,6 gerilemesi beklenen sanayi üretimindeki yüzde 8,1'lik azalma, kayıtların tutulmaya başladığı 1953 yılından bu yana en büyük aylık gerilemeye tekabül ediyor. Piyasa uzmanları aralık ayında da sanayi üretimini yüzde 8 düşmesini bekliyorlar.

"ÜRETİM NİAGARA ŞELALESİ GİBİ"

Japonya'ya ilişkin görünüm kısa vadede iyi olmasa bile, dünyanın birçok yerinde hükümetler ekonomiyi teşvik planlarını uygulamaya koyacakları için gelecek yılın ortasında talep ve üretimde biraz toparlanma bekleniyor. Merrill Lynch'den ekonomist Takuji Okubo, "Henüz tünelin sonunda ışık göremiyoruz, ancak birkaç ay içinde görmeye başlayabiliriz" dedi. Tokai Tokyo Securities'in baş ekonomisti Mitsuri Saito ise "Üretim Niagara Şelalesi gibi düşüyor. Şimdi olanlar tahminlerinin ötesinde" diye konuştu.


15 years ago