|

Japonya'ya 'krizden' darbe!

Avrupa ve Amerika'da yaşanan mali krizden etkilenen ve Çin ile ada krizi yaşayan Japonya'nın ticaret açığı yükseldi

Aa
00:00 - 22/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 10:38 - 22/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Japonya'ya 'krizden' darbe!
Japonya'ya 'krizden' darbe!

Maliye Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, aylık bazda ticaret aşığının 7 milyar dolara çıktığını, ihracatın da yüzde 10,3 oranında gerilediğini bildirdi. İthalat ise yüzde 4,1 oranında arttı. Bu artışın Fukuşima'daki nükleer kriz sonrası kapatılan santrallerin yol açtığı enerji ihtiyacını karşılamak için yapılan petrol ithalatının yol açtığı belirtildi. Senelik bazda ticaret açığının da 60,6 milyar dolara çıktığı kaydedildi.

Japonya'nın da Avrupa'daki benzer bir kriz yaşamasından korkuluyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) geçtiğimiz günlerde açıkladığı raporunda Japonya'nın Avrupa'daki gibi bir borç krizi yaşabileceği uyarısında bulundu. Küresel Mali İstikrar Raporu'nda, 'Japonya'nın büyük borç yükü dikkate alındığında Avrupa'da yaşanan kriz, Tokyo için bir uyarıdır' ifadeleri yer almıştı. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda da Avrupa'daki benzer bir krizin ülkede yaşanabileceğine dikkat çekmişti. Bu çerçevede hükümet, kademeli olarak KDV oranını artırmayı planlıyor. Ancak iktidarın muhalefetle anlaşamaması yüzünden tasarı henüz meclisten geçemedi.

ÇİN'E İHRACATA AĞIR DARBE

Ekonomik krizin pençesindeki Avrupa'ya yapılan ihracat yüzde 26, Kuzey Amerika'ya yapılan ihracat ise yüzde 0,4 oranında geriledi. Japonya'nın Çin'e yaptığı ihracat da yüzde 14,1 oranında azaldı. Mizuho Menkul Kıymetler'den uzman Kengo Suzuki, 'Pekin ile yaşanan ada krizi, Çin'e yapılan ihracatı büyük oranda etkiledi.' diye konuştu. Pekin-Tokyo hattında Doğu Çin Denizi'ndeki takımadalar nedeniyle gerginlik yaşanıyor. Japonya'nın Senkaku diye isimlendirdiği adaları kamulaştırmasına Çin'de tepkiler yükselmişti. Protesto gösterilerinin meydana geldiği Çin'de Japon markalı araç satışları büyük oranda düşmüştü. Çin'den Japonya'ya yapılan turizm seferleri de azalmıştı.

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı bu rakamların ardından Merkez Bankası'nın harekete geçmesi bekleniyor. Bankaya yakın kaynaklar, ekonomiyi canlandırmak için yetkililerin adım atabileceğini ve para politikasını gevşetebileceğini kaydetti. Başbakan Noda da geçtiğimiz hafta ekonomi kurmaylarına yeni bir teşvik paketi hazırlamaları emrini vermişti. Bir trilyon Yen'lik teşvik paketinin iç tüketimi canlandırmaya yönelik adımlar içermesi, bu şekilde değerlenen Yen'in oluşturduğu ihracat sıkıntısını ve küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflediği kaydedildi. Ayrıca Japonya'daki deflasyonun önüne geçilmesi de amaçlanıyor.


12 yıl önce