|

Kademeli çıkışla şok beklemiyoruz

.
00:00 - 6/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:53 - 5/07/2013 Cuma
Yeni Şafak
Kademeli çıkışla  şok beklemiyoruz
Kademeli çıkışla şok beklemiyoruz

Japan Credit Rating Agency (JCR) Avrasya Yönetim Kurulu Üyesi Shingo Muraoka, Fed''in parasal genişlemeden çıkış politikalarına güvendiğini ve kaliteli bir çıkış olacağını belirterek, ''FED''in piyasa tepkilerini gözlemleyerek kademeli ve dikkatli bir şekilde tahvil alımlarını azaltacağını düşünüyorum. Bu nedenle piyasalarda herhangi bi şok olmayacaktır'' dedi.

FED''in parasal genişlemeden çıkış sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Muraoka, bu konudaki değerlendirmelerinin kişisel görüşünü yansıttığını, JCR''yi bağlamadığını vurguladı.

FAİZLER PİYASAYI SARSTI

Japonya Başbakanı Mr. Shinzo Abe''nin liderliğinde uygulanan tüm politika ve alınan tedbirlerin sadece Japon enflasyonunun yükseltilmesine yönelik olmadığını belirten Muraoka, bunların Japon ekonomisini yeniden canlandırmak için tasarlandığını ifade etti.

Muraoka, yaşanan gelişmelerin tüketici harcamaları ve kurumsal yatırımlar için varlık tabanlarının geliştirilmesi gibi çeşitli ekonomik etkilerin beklenmesine neden olduğuna dikkati çekerek, ''Doların güçlü olmasıyla, Japon ihracatı ucuzladı. Son 20 yılda, çok sıkı deflasyonist algı vardı ve bunun artık değiştiği bir gerçek, aynı zamanda da iyi... Ancak, henüz reel ekonomi üzerindeki etkileri görülmedi'' değerlendirmesinde bulundu. Japonya''nın parasal genişleme politikasının olası kötü etkilerine değinen Muraoka, Japonya Merkez Bankası''nın bu durumla baş etmek için hazır olmadığını sözlerine ekleyerek, uzun dönem faiz oranlarındaki yükselişin de piyasayı olumsuz etkilediğini aktardı.

PARASAL GENİŞLEMEDE KADEMELİ YÖNTEM

Muraoka, Japon Merkez Bankası''nın alışılmadık parasal genişlemeyi piyasaya sürmesi sonrasında, bankaların uzun dönem borçlanma oranlarını yükseltmeye başladığını hatırlatarak, ''Bu daha fazla enflasyon beklentileri olduğunu gösteriyor. Parasal genişleme, gelecekte borçlanma maliyetlerinin düşmesine neden oldu'' değerlendirmesini yaptı. Muraoka, ''Kısa dönem faiz oranları, 2014''de de çok düşük olacaktır ve küresel ekonomi yavaşca ivme kazanacak. FED tahvil alım yoluyla parasal genişleme politikasını yavaş yavaş azaltacak ve süreç muhtemelen 2014 yılına uzayacak'' değerlendirmesini yaptı.


11 yıl önce