|

Kapatma davasına kayıtsız kalamayız

Türkiye-AB Troykası toplantısı'na kapatma davası damgasını vurdu. Rehn, bu konuda “AB, Türkiye bir aday ülke olduğu için çok fazla tarafsız kalamayacaktır” dedi.

Aslıhan Altay Karataş
00:00 - 7/05/2008 Çarşamba
Güncelleme: 01:29 - 7/05/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Kapatma davasına  kayıtsız kalamayız
Kapatma davasına kayıtsız kalamayız

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AK Parti hakkındaki kapatma davası sürecine AB'nin “tarafsız” kalamayacağını söyledi. Rehn, “Bunların ülke içinde demokratik süreçlerle halledilmesi gerekiyor. Türkiye ancak bu sayede geriye gidiş değil ileri doğru gidişi gösterecektir” dedi. AB-Türkiye Troyka toplantısı, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın ev sahipliğinde Devlet Konukevi'nde gerçekleşti. Toplantıya AB dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, bir sonraki dönem başkanı Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet ve AB Komisyonu'nu temsilen genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn katıldı.

REHN: TARAFSIZ DEĞİLİZ

Olli Rehn, bir soru üzerine AK Parti'nin kapatma davası sürecine AB'nin “tarafsız” kalamayacağını ifade ederek, “AB, Türkiye bir aday ülke olduğu için çok fazla tarafsız kalamayacaktır. Bu yüzden önemli olan, bunun demokratik prensipler, hukuk kuralları, AB ve Venedik Komisyonu standartları çerçevesinde ve aynı zamanda Türk Anayasası'nın 9. maddesi esasına göre çözülmesi gerekiyor” dedi.

TAM ÜYELİK OLMAZSA OLMAZ

Bakan Babacan da kapatma davasının müzakereleri etkilememesini istediklerini söyledi. Türkiye'nin AB ile ilişkilerini sürdürebilmesi için müzakere çerçeve belgesinde belirtilen taahhütlere uyulması gerektiğini kaydeden Babacan, “Türkiye'nin tam üyelik perspektifinin korunması, sapasağlam yerinde durması, bu sürecin olmazsa olmaz bir şartıdır” diye konuştu.

Görüşmelerde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları da gündeme gelirken, Bakan Babacan Türkiye'nin ortak komisyon kurulması ve tarihçilerin iddiaları masaya yatırması önerisini tekrarladı. Rehn de "Bence de ortak komisyon iyi bir fikir. Bunu siz de yapabilirsiniz" dedi.

Toplantıda, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde 2 faslın daha açılmasına karar verildi.


Üyeliğinizden şüphemiz yok

AB dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupe, Türkiye'nin AB'ye er ya da geç üye olacağı konusunda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. 2008 yılının reform süreci için çok önemli bir yıl olduğunu ve bunu kaçırmamak gerektiğini vurgulayan Rupel, Türk hükümetinin reform sürecini yoğunlaştırma konusundaki taahhüdünü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. TCK'nın 301. maddesindeki değişikliği olumlu bulduklarını kaydeden Rupel, Vakıflar Kanunu'nun da Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri daha iyiye götürecek bir adım olduğunu ifade etti. AK Parti hakkındaki kapatma davasına da değinen Rupel, “AK Parti'nin kapatılması konusundaki davadan duyduğumuz endişeyi de dile getirmek istiyorum” dedi.



Fransa: Objektif olacağız

Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet de, bir soru üzerine Fransa'nın dönem başkanlığında objektif olacağı sözünü verdi. Avrupa Konseyi'nin geçen aralık ayında müzakerelere ilişkin aldığı kararı hatırlatan Jouyet, “Fransa dönem başkanlığı Türkiye konusunda objektif, tarafsız ve dengeli olacaktır” dedi. Jouyet, dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile yeni fasılların açılması konusundaki ölçütlerde de bu çerçevede hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

16 yıl önce