|

Karanlık Sokrates Türkiye'ye el attı

Ülkesinde devlet ihalelerine girmesi yasaklanan, kara para aklama, zimmetine para geçirme, dolandırıcılık ve rüşvetten yargılanan Yunanlı işadamı Sokrates Kokkalis'in Türkiye'de bazı ihalelere girmeye hazırlandığı öğrenildi.

Yeni Şafak
01:00 - 2/11/2003 Pazar
Güncelleme: 11:38 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • FERHAT ÜNLÜ İSTANBUL


    Ülkesinde devlet ihalelerine girmesi yasaklanan Yunanlı işadamı Kokkalis'in Türkiye'de bazı devlet ihalelerine girmek için lobi faaliyetleri yürüttüğü öğrenildi.

    Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde kara para akladığı anlaşılan Kokkalis, Yunanistan'da sahtecilik ve rüşvet olaylarına karıştığı için 'devlet ihalelerine giremeyecek yasaklılar listesi'nde yer alıyor. Kokkalis'in bir dönemin korkulan gizli servisi Stasi'nin (Doğu Alman Casusluk Teşkilatı) Atina temsilciliğini yürüttüğü belirtiliyor. Berlin Üniversitesi Fizik Bölümü'nde Telekomünikasyon üzerine eğitim gören Kokkalis'in iletişim sektöründe büyük yatırımları bulunuyor.

    Amerikan Forbes dergisinde 2.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 170. kişisi olarak anılan Kokkalis, büyük servetine rağmen Yunanistan'da şu sıralar zor günler geçiriyor. Athens News gazetesinde yer alan bilgilere göre, Kokkalis, hakkındaki iddialar yüzünden ülkesinde devlet ihalelerine giremiyor. Kokkalis ve sahibi olduğu Intralot şirketinin 29 yöneticisi Lotto ihalesine hile karıştırdıkları gerekçesiyle yargılanmışlardı. Kendi ülkesinde bile ihale yasaklısı olan karanlık işadamının Türkiye'de nasıl ihaleye girebileceği merak konusu oldu. Kokkalis, 1999'da İstanbul Bilişim Fuarı'na gelmiş ve işadamları Rahmi Koç ve Şarık Tara ile görüşmüştü. İşadamları bu görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasındaki iş ilişkilerinin özel yatırımcılar marifetiyle geliştirilmesi konusunda görüş birliğine varmış ve Harward Üniversitesi'ndeki Yunan ve Türk öğrencilere burs verilmesi teklifinde bulunmuşlardı.

    Yunanistan'da büyük telekomünikasyon yatırımlarının da öncüsü olarak bilinen Kokkalis, 1977'de kurulan 'Intracom' adlı şirketin büyük ortağı. (Hisse payı yüzde 50.05) Yunanistan'ın ünlü spor kulübü Olympiakos'un da başkanlığını da yürüten Kokkalis'in 'Intracom' (Telekomünikasyon), Intrasoft (Bilgisayar ürünleri), Intralot (Savunma sistemeleri) adlı şirketleri bulunuyor.

    NATO, Rus hükümeti, IBM ve Yunan hükümetiyle çalışan Kokkalis'in 'Panafon' adlı bir GSM şirketi de var. Kokkalis yurtdışı siyasi bağlantılarıyla gündeme gelen bir isim. Yunan işadamının Bill Clinton'un başkanlığı döneminde Bulgar Başbakanı Egeni Bakarziev'in ABD'ye yaptığı ziyaretin masraflarını karşıladığı belirtilmişti. Ancak Bakarziev bu iddiayı yalanlamıştı.

    SİMİTİS'İN 'KANKİSİ'

    Yine Athens News gazetesinde yer alan bilgilere göre telekomünikasyon devi Sokrates Kokkalis'in Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile 'aileden gelen' dostluğu bulunuyor. Simitis'in annesi Fani, İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki komünist direniş hareketinde etkin rol almıştı ve aynı zamanda Feminist hareketin liderliğini yürütmüştü. Simitis'in babası da aynı dönemde Komünist Gençlik Hareketi'nin başkanıydı. Simitis'in anne ve babasının Kokkalis'in babası Petros ile yakın arkadaş olduğu belirtiliyor. Cerrah Petros yaralı komünist gerillalara yardım etmek için Atina'daki işlerini bırakacak kadar samimi bir komünist idi.

    1939 doğumlu olan Kokkalis on beş yıl içinde ülkesinin en büyük iletişim sektörü yatırımcısı haline gelmişti. Kokkalis'in bu hızlı yükselişi, hakkındaki iddialarla birlikte değerlendirildiğinde anlam kazanıyor.

    Yunanistan'da yayınlanan 'Kathimerini' isimli gazetede yer alan bir haberde aralarında Güney Kıbrıs'ın da bulunduğu 4 ülkenin, işadamı Sokrates Kokkalis'e ulaşması için şirketler aracılığıyla Rusya'dan kaçırılan paraları bulmaya çalıştığı belirtilmişti. Gazeteye göre Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi , İsviçre ve Rusya yargı makamları, Olimpik Rus Lotto'su için makine sağlayan 'Intrakom' şirketinin merkez bürolarında yapılan araştırmalar sonucu Olimpik Rus Lotto'su Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Vitali Smirnov'un Ms&Co Holdings isimli Güney Kıbrıs şirketine 1 milyon 300 bin dolar yatırdığı belirlenmişti.

    MS&Co Holdings isimli şirketin başlangıçta 2 Bin ABD Doları olan hisse sermayesinin 28 Nisan 1998'de 20 Bin ABD Dolarına yükseldiği anlaşılmıştı. Rus polisi Mali Suçlar Şubesi, Kokkalis'in yakın arkadaşlarından biri olan Marku Spani'nin Moskova'daki bürosunu basmış ancak baskın haberini önceden alıp kaçan Spani'yi bulamamıştı.

    Kokkalis'in Yugoslavyaídaki iç savaş sırasında Sırp yöneticiler ile yakın işbirliğine giderek yöneticilere ait paraların Güney Kıbrısíta aklanmasi için uygun ortamı yarattığı da dile getirilen iddialar arasında.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce