|

Katrilyonluk takip

BDDK'da üyelerin değiştirilmesi ve Mevduat Sigorta Fonu kapsamında bulunan 13 batık bankanın, 10.3 katrilyon liralık takipteki alacağının tahsili için kollar sıvanacak.

Yeni Şafak
00:00 - 13/05/2001 Pazar
Güncelleme: 14:54 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

Bankalar Yasa Tasarısı'nda değişiklik öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarıyla birlikte, batık bankalarda yeni dönem başlıyor. Tasarının Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte, öncelikli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'nun başkanı dışındaki üyeleri 15 gün içinde değiştirilecek. Ardından da, Mevduat Sigorta Fonu kapsamında bulunan 13 batık bankanın, 10.3 katrilyon liralık takipteki alacağının tahsili için kollar sıvanacak.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Bankalar Yasa Tasarısı'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, BDDK Başkanı Engin Akçakoca dışındaki tüm üyelerinin görev süresi dolmuş olacak. Ve yeni üyeler, 15 gün içinde atanacak. BDDK üyelerini görevden alınmasına ilişkin hüküm, Bankalar Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında geceyarısı operasyonuyla tasarıya eklendi. Gizli tutulan bu operasyonu, IMF'nin istediği bildirildi. BDDK, fiili olarak Eylül 2000 tarihinde faaliyete geçmişti.

Operasyonu yeni üyeler yapacak...

BDDK üyelerinin değişmesiyle birlikte, batık bankaların alacaklarına ilişkin operasyon başlatılacağı belirtildi. Bu kapsamda, Mevduat Sigorta Fonu bünyesinde bulunan 13 bankanın 10.3 katrilyon liralık takipteki alacağının tahsili için kollar sıvanacak. IMF'ye verilen niyet mektubuna göre, batık bankaların alacakalarının 2001 yılı sonuna kadar temizlenmesi planlanıyor. Yine, bu alacakların tahsilinin yanında, batık bankalarda yıl sonuna kadar satılacak. BDDK'nın, Bankalar Yasası'nda yapılan değişiklikler çerçevesinde, batık bankaların, eski sahipleri ve yöneticileri başta olmak üzere alacakların üzerine gideceği belirtildi.

Rakamlarla batık bankalar:

Batık bankaların zararı, Nisan ayı sonu itibariyle 10.6 milyar dolar
Batık bankalara bugüne kadar aktarılan kaynak: 12 milyar dolar
Öz kaynak açığı: 5 katrilyon lira
Takipteki alacakları: 10.3 katrilyon lira
Açılan dava turarı: 1.6 katrilyon lira


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce