|

Kendi sanatımızla barışık değiliz

Geleneksel Sanatlar Derneği, Üsküdar'da bulunan Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi'nde bir günlük sempozyum düzenledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2016 الأربعاء
Güncelleme: 23:33 - 20/12/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşen sempozyumda Prof. Dr. İskender Pala, Semih İrteş, Doç. Dr. Fatih Özkafa, Mehmet Lütfi Şen ve Raffi Portakal, Beşir Ayvazoğlu, Savaş Ş. Barkçin, Prof. Dr. Selçuk Mülayim ve Ömer Faruk Şerifoğlu konuşmacı olarak yer aldı.



GELENEĞE GÜNCEL YORUM


Etkinlikte geleneksel sanatlarda eğitim, sergiler ve sergileme yöntemi, eser satışı ve koleksiyonerlik, sanat ahlak ilişkisi gibi konular tartışıldı, Türk sanatınının ve sanatçılarının sorunları masaya yatırıldı. Aynı zamanda hattat olan Fatih Özkafa ise geleneksel sanatlarda genç sanatçılar ve yeni yorumlara da değinildi.



MUHTEVADAN HABERSİZ SANATÇILAR VAR


Özkafa, bir sanatçının tarih, dünya sanatı, İslam sanatları, Türk sanatı, sanat felsefesi, tasavvuf kültürü, sembollerin dili ve tasarım ilkeleri hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine vurgu yaptı. Özkafa şöyle konuştu, "Klasik Türk Musikisinden tam manasıyla zevk almayan bir müzehhibin, hattatın bu sanatlarla uğraşması bir oryantalistin uğraşması gibi. Medeniyeti bütünüyle yaşamazsak onu tam manasıyla ifade edemeyiz. Kur'an-ı Kerim, kıta, delailü'l hayrat, enamı şerif yazmayan hattatlar var günümüzde. Tezhiplemiş olduğu yazının muhteviyatından haberdar olmayan müzehhipler var. Burada gelenekle barışık olmayan bir durum söz konusu. Daha tutarlı davranmamız gerekiyor."



#Geleneksel Sanatlar Derneği
#Bağlarbaşı
#İskender Pala
#Semih İrteş
٪d سنوات قبل