|

Kırmızı etten sonra sütte de ithalat dönemi

Kırmızı etteki fiyat artışını önlemek amacıyla ithalat silahını kullanan hükümet, süt sektörü için de yurtdışı kapılarını araladı

00:00 - 10/10/2010 Pazar
Güncelleme: 02:21 - 10/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Kırmızı etten sonra sütte de ithalat dönemi
Kırmızı etten sonra sütte de ithalat dönemi

Yıl sonuna kadar gümrük vergisi alınmadan süt ve krema ithal edebilmenin önünü açan Bakanlar Kurulu kararı süt üreticilerinin tepkisini çekti. 6 Ekim tarihli Resmi gazetede yayımlanan karara göre, yıl sonuna kadar gümrük vergisi alınmadan süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içeren) ithal edilebilecek. Süt ve krema için 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanı açıldı.

GEREKÇE ANLAŞILAMADI

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, alınan bu kararın gerekçesinin ne olduğunu anlayamadığını ifade ederek, “Bu çok olumsuz bir karar, bu kararın gerekçesi nedir anlamak gerçekten zor. Bir de gümrük vergisi sıfıra çekilmiş. Bu şartlar Türk üreticisini olumsuz yönde etkileyecektir. Etten sonra sütte de yaşanan ve yaşanmaya başlanacak olan bu sorunun temel sebebi, et sıkıntısı yüzünden damızlık hayvanların kesilmesidir. Umarız süt üreticisini olumsuz yönde etkileyecek bir karara imza atılmaz” dedi.

DİĞER İTHAL ÜRÜNLER

Bakanlık aldığı karar ile, süt ve kremanın dışında yine 2 bin ton tereyağı, bin ton mısır nişastası da ithal edilebilecek. Bunların dışında gümrük vergisi olmadan ithal edilebilecek ürünler şöyle: 9 bin ton soya yağı, palm yağı, ayçiçek, aspir veya pamuk tohumu yağları, hindistan cevizi(kopra), palm çekirdeği ve babassu yağları, per, kolza ve hardal yağı, diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlar.


14 yıl önce