|

Kişisel bilgilerimiz hurdacıların elinde

Kişisel bilgiler, hurdacıların eline geçti. Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat Ilgar, 'Türkiye'de bazı devlet kuruluşlarından çıkan bilgisayarlar, içinde kayıtlı kişisel bilgilerle ikinci el olarak satılıyor' dedi

Aa
00:00 - 18/11/2010 Perşembe
Güncelleme: 22:11 - 17/11/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Kişisel bilgilerimiz hurdacıların elinde
Kişisel bilgilerimiz hurdacıların elinde

Türkiye'nin ilk elektronik atık geri dönüşüm tesisi Exitcom Recycling'in Genel Müdürü Murat Ilgar, 'Türkiye'de bazı banka, firma ve devlet kuruluşlarından çıkan hurda bilgisayarların değerli parçaları uygun imha metotları yapılmadan içinde kayıtlı kişisel bilgilerle yurt içinde ya da yurt dışında ikinci el olarak satılıyor' dedi. Exitcom Recycling Genel Müdürü Ilgar, dünya genelinde elektronik atığın 30 ile 50 milyon ton arasında olduğunu ancak bunun 2 milyon tonun toplandığını söyledi.

DEĞERLİ PARÇA İMHA EDİLMİYOR

Murat Ilgar, şöyle devam etti: 'Türkiye'de bazı banka, firma ve devlet kuruluşlarından çıkan hurda bilgisayarların değerli parçaları uygun imha metoları yapılmadan içinde kayıtlı kişisel bilgilerle yurt içinde ya da yurt dışında ikinci el olarak satılıyor.

YÖNETMELİK ÇIKARILMALI

Özellikle milyonlarca kişinin kişisel bilgilerinin kayıtlı olduğu bankalardan çıkan eski bilgisayarların ne yapıldığı mutlaka araştırılmalı. Yoksa gelecekte kişisel bilgi güvenliği çok büyük zarar görebilir.' 'Türkiye'de elektronik atıklar gelişi güzel şekilde hurdacılar tarafından toplanmasının toplum sağlığı açısından da sakıncaları var' diyen Murat Ilgar, acilen gündemdeki Elektronik Atık Yönetmeliği'nin çıkarılmasının ve devletin bu konuda bir an önce önlem olması gerektigini vurguladı.


Elektronik atıklarda artış var

Son 10 yılda teknolojinin gelişmesiyle elektronik atık miktarının oldukça arttığına dikkati çeken Murat Ilgar, 'Bu konuda gelişmiş ülkeler, üçüncü dünya ülkelerini kirletmeye başladı. Çin, Hindistan ve Afrika gibi ülkelere elektronik atıklar ikinci el gibi gönderilerek kullanılmak istendi. Şu anda Avrupa bunu yasakladı. Çünkü atıkları gönderdiğiniz ülkelerde geri dönüşüm tesisi yok. Türkiye de bu konuda dikkat etmeli' diye konuştu.



14 yıl önce