|

Kök hücre yerine hayvan proteini verdiler

Avustralya'nın Sidney kentinde toplanan bağışlarla kök hücre tedavisi için Hollanda'ya giden Türk Ethan Reagin ve annesi Sibel Cemal'in klinik tarafından dolandırıldığı ortaya çıktı.

00:00 - 5/09/2006 الثلاثاء
Güncelleme: 10:22 - 5/09/2006 الثلاثاء
Yeni Şafak
Kök hücre yerine hayvan proteini verdiler
Kök hücre yerine hayvan proteini verdiler

Yakalandığı menenjit hastalığı sonrası ölümüne kesin gözüyle bakılan ve doktorları tarafından 'anne babasının izni alınarak' yaşam destek ünitesinin fişi çekildiği halde yaşama sıkı sıkı sarılan 3 yaşındaki Türk Ethan Reagin, kendini akıl almaz bir sağlık skandalının içinde buldu.


Avustralya'nın Sidney kentinde yaşayan Türk ve Yunan toplumunun yaptığı 56 bin dolarlık bağışla Hollanda'daki Advanced Cell Therapeutics isimli kliniğe kök hücre tedavisine giden Minik Ethan'a yasadışı olan ve insanlar üzerinde faydası bulunmayan 'hayvan proteini' kök hücre diyerek enjekte edildi.


Klinik yetkililerinin aynı şekilde 500 hastayı kandırdıkları BBC'nin yaptığı bir çalışmayla ortaya çıkarıldı. ABD'li yetkililer, tedaviyi yapan Hollanda'daki kliniğin sahiplerini yargılamak için Güney Afrika'dan Amerika'ya iadesini isterken, Ethan'ın annesi Sibel Cemal aldığı kötü haberle adeta şok oldu.


Hollanda'da sözde kök hücre tedavisi gören minik Ethan ve anne Sibel Cemal, yaklaşık 4 hafta önce Sidney'e geri dönmüştü. Tedavi sonrası anne Sibel Cemal, Ethan'a ikisi makattan, ikisi beyinden, biri de belkemiğinden olmak üzerine toplam 5 enjeksiyon yapıldığını söylemiş, tedavinin sonuçlarının 3 ila 6 ay sonra görülebileceğini ifade etmişti. Anne Sibel Cemal, İngiltere merkezli BBC'nin televizyonda yayınlanacak bir belgesel çekimi yaptığını ve bu belgesele Ethan'ın tedavisinin konu olacağını belirtmişti.


"ETHAN'IN DURUMU KÖTÜYE GİDEBİLİR"

'Kök hücre tedavisi ile ilgili belgesel çekmek' bahanesiyle klinikten izin alan BBC, sağlık skandalını ortaya çıkartmak amacıyla harekete geçti. Çekim sırasında Ethan'a enjekte edilen kök hücre tüpünün üzerinde kök hücreyi sağlayan şirket olan All Cells'ın numarasına ulaşan BBC yapımcıları, şirketin genel müdürü Jay Tong ile görüştü.


Jay Tong'un sattıkları kök hücrelerin insan tedavisi için kullanıldığını öğrendiğinde ilk olarak "Ölen oldu mu?" dediği bildirildi.Tong, sattıkları kök hücrelerin kliniksel araştırmalar için kullanılması gerektiğini, insan kullanımına uygun olmadığını ve bunu alıcı şirketlere açıkça belirttiklerini de ifade etti.


Araştırma için ürettikleri kök hücrelerin içinde hayvan proteinleri olduğunu ayrıca büyük ihtimalle bakteri ve virüsün de bulunduğunu söyleyen Jay Tong, yaşanan gelişmelerden üzüntü duyduğunu söyledi.


Anne Sibel Cemal olayın şokunu henüz atlatamadığını ve Ethan'ın önümüzdeki günlerde sağlık taramasından geçeceğini söyledi.


Tedavi olmaya giden oğlunun virüslü olabilme ihtimali bulunan kök hücreleri yüzünden HIV veya Hepatit gibi bir hastalık kapmış olabilme ihtimali ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Sibel Cemal, "Araştırdım ve bu şirkete güvendim.


Herkesin yardımıyla tedaviyi yaptırdık ancak şimdi hayallerimizin yıkılmasının yanı sıra çok daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Ethan burada sağlık taramasından geçecek. Dua ediyoruz ki bir hastalık kapmamış olsun. Test sonuçlarını almamız 2 hafta sürecek o sürede ve bu olayı öğrendiğimizden beri yaşadığımız üzüntüyü anlatamam" dedi.


BBC yetkililerinin programı yayınlamadan önce kendisini arayıp "Sana kötü bir haberimiz var" dediklerini söyleyen anne Sibel Cemal, klinikte toplam 500 kişinin kök hücre tedavisi gördüğünü, klinik sahiplerinin yargılanmak için ABD'ye götürüldükleri takdirde tedavi gören hastaların toplu dava açabileceklerini söyledi.


Ethan'ın tedavinin ardından bir gelişme gösterip göstermediği yönündeki bir soruya Cemal, "Biraz gelişme görmüştüm. Bunun ne kadarının tedavi ne kadarının normal gelişme olduğu artık tartışılır" yanıtını verdi.


Advanced Cell Therapeutics isimli kliğin sahipleri Laura Brown ve ortağı Steven Van Rooyen'ın şu anda Güney Afrika'da yaşadıkları bildirildi. İkilinin daha önce sahip oldukları Biomark International isimli şirketin ABD Sağlık İdaresi tarafından yasadışı kök hücresi tedavisi yapmakla suçlandığı ve 51 suçtan yargılamak üzere ABD'ye getirilmeleri istenildiği ama iade kararına karşı mahkemeye başvurdukları öğrenildi.



٪d سنوات قبل