|

Korku genişliyor

Tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da korkulan oldu. Fukuşima nükleer santralinden yayılan radyasyonun insan sağlığını etkileyecek düzeye ulaştığı açıklandı. Japonya ve yakınındaki ülkelerde nükleer serpinti paniği başladı. Türk vatandaşlarına 'bölgeyi terk edin' uyarısı yapıldı

Aa
00:00 - 16/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:55 - 15/03/2011 Salı
Yeni Şafak
Korku genişliyor
Korku genişliyor

Tarihinin en büyük depremini ve ardından gelen tsunamiyi yaşayan Japonya'da nükleer tehlike artarak devam ediyor, Fukuşima'daki nükleer santralinde önce patlama oldu ardından yangın çıktı. Cuma günkü 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından meydana gelen tsunamiden zarar gören ve üçüncü patlamanın gerçekleştiği Fukuşima nükleer santralinden yayılan radyasyonun insan sağlığını etkileyecek düzeye ulaştığı açıklandı.

Fukuşima nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe meydana gelen patlamanın ardından 4 numaralı reaktörde çıkan yangın saatler süren çalışma sonucu söndürülebildi. Alevleri Japonya'da konuşlandırılmış ABD askerleri söndürdü. Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka seslendi ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu. Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu. Bölgedeki güvenlik çemberi 20 kilometreden 30 kilometreye çıkarılırken, radyasyon seviyesinin insan sağlığını olumsuz etkileyecek derecede olduğu belirtildi. Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, meydana gelen patlama sırasında reaktörün koruma kabının zarar gördüğünü ancak delinmediğini açıkladı. Reaktörü soğutmak için gerekli suyu pompalamakla görevli çalışanların dışındaki personel santralden tahliye edildi. Tokyo Elektrik Şirketi, radyasyon yayılma riskine karşı helikopter kullanabileceklerini açıkladı. Japon Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto ise 4 numaralı reaktörde çıkan yangından sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin tehlikeli boyutlarda olduğunu söyledi.

FRANSIZLAR'A GÖRE CİDDİ

Fransız Nükleer Güvenlik İdaresi, reaktörün saçtığı radyasyon sonrasında tehlike seviyesinin yedi üzerinden altıya çıktığını açıkladı. Ancak, Japonya'da aynı görevi yapan kurum böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıklayarak tehlikenin hala dört seviyesinde olduğunu belirtti. Tarihin en büyük nükleer felaketi olarak gösterilen Çernobil'deki tehlike seviyesi yedi olarak belirlenmişti. Dünya Meteoroloji Örgütü, Japonya'da rüzgarın, deprem ve tsunamide hasar gören nükleer tesisteki patlamalardan sonra ortaya çıkan radyasyonu Pasifik Okyanusu'na sürüklediğini bildirdi.

İKİ REAKTÖRDE ISI SEVİYELERİ YÜKSELDİ

Toplam 10 reaktörün bulunduğu Fukuşima nükleer santralindeki 5 ve 6 numaralı reaktörledeki ısı seviyelerinin de yükseldiği açıklandı. Bu açıklama, tesislerde yeni patlamaların gerçekleşebileceği yönündeki endişeleri artırdı. İlk olarak patlayan 1 numaralı reaktörün ise bu yıl içinde kapatılmasının planlandığı öğrenildi.Santrali işleten Tepco şirketine göre, tesis çevresinde bir saat duran bir kişi, yıllık izin verilen miktarın sekiz katı kadar radyasyona maruz kalıyor.

TÜRKLER'E BÖLGEYİ TERK EDİN UYARISI

Nükleer reaktörlerdeki tehlikeler nedeniyle başta yabancı ülke vatandaşları tedirginlik içinde Tokyo'dan ayrılmaya çalışıyor. Japonya Sivil Havacılığı da ülkelerine uçan havayolu şirketlerinden rotalarını radyasyonlu bölgeden geçmeyecek şekilde ayarlamalarını istedi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, sızıntının Türkiye'yi etkilemesinin mümkün olmadığını söyledi. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği de Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı. Tokyo Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarına yönelik 'acil ve önemli' duyuru yayımladı. Duyuruda, 'Kanto bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını gerektiren önemli bir sebep bulunmayanların bölge dışına çıkmaları" istendi.


2011'DE DE YIKILMADI

Japonya Başbakanı "Bu deprem 2. Dünya Savaşı'ndan sonra başımıza gelen en büyük felaket" demişti. 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının kentlerde oluşturduğu tahribatı gösteren fotoğraflarla 9 şiddetindeki depremin yol açtığı hasarı gösteren fotoğraflar arasındaki inanılmaz benzerlik bu sözleri doğrular nitelikte.

Soldaki fotoğraf Hiroşima'daki bir Şinto ibadethanesine açılan ve saldırıdan etkilenmeyen nadir yapılardan biri olmayı başaran geleneksel kapıyı gösteriyor. Soldaki fotoğraf ise geçtiğimiz cuma 9 şiddetinde bir yıkıma uğrayan Otsuchi köyünde ayakta kalabilen kapıyı gösteriyor.


İnsani krizle karşı karşıya
  • Resmi rakamlara göre 3 bin 373 ölü, 6 bin 746 kişi ise kayıp.
  • Öksüz ve yetim çocukların sayısındaki ani artış, su, gıda, yakıt, elektrik ve tuvalet sıkıntısıyla birlikte insani krizi şiddetlendirdi.
  • Felaket bölgesinde hava mevsim normallerinin altına düşecek. 520 bin kişi sığınaklarda yaşıyor.
  • Hastanelerdeki yakıt sıkıntısı ise en ciddi problem olarak.
  • Birçok hastane tıbbi malzeme eksikliğinden yaralılara müdahalede yetersiz kalıyor.
  • Morglarda yer kalmadı, tabut ve ceset torbası tükendi.
  • Enerji arzındaki sıkıntı sebebiyle, Kanto bölgesi ile Tokyo ve çevresinde elektrik kesintilerinin nisan ayı sonuna kadar devam edeceği belirtildi.
  • 73 bin ev kullanılmaz hale geldi.
  • Minamisanriku kasabasında haber alınamayan 10 bin kişiden 2 bininin hayatta olduğu kesinleşti.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Japonya'ya yapılabilecek yardımları tespit için 4 kişilik ekip gönderdi.


  • 13 yıl önce