|

"Korkuyu canlı tutmak istiyorlar"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, batı toplumlarında özellikle 11 Eylül olaylarından sonra İslamofobinin gittikçe arttığını belirterek, "İslam'dan korku duygusunu canlı tutmak isteyen çevreler var" dedi.

Aa
00:00 - 18/05/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:13 - 18/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
"Korkuyu canlı tutmak istiyorlar"
"Korkuyu canlı tutmak istiyorlar"

Görmez, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Sosyal ve Manevi Problemlerin Çözümünde İslam Dini ve Din Temsilcilerinin Rolü" konulu Balkan Ülkeleri İslam Birlikleri Başkanları 6. Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Batı toplumlarında özellikle 11 Eylül olaylarından sonra İslamofobi gittikçe artmaktadır. İslam'dan korku duygusunu canlı tutmak isteyen çevreler vardır. İslamın baskı ile kıyaslanması, İslamofobilerden yapılmaktadır. Müslüman topluluklar, yüzyıllardır gözden düşürülmelerle karşı karşıda bulunmaktadır" diye konuştu.

Arnavutluk Müslüman Cemiyeti Başkanı Selim Muça, Arnavutluk Bektaşiler Dünya Merkezi Başkanı Edmond Brahimay, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi, Bosna Hersek İslam Birliği Başkan Vekili Seid Smaykiç, Hırvatistan İslam Birliği Başkan Vekili Mirza Mesiç, KKTC İslam Birliği Başkanı Talip Atalay, Slovenya İslam Birliği Başkanı Nedzad Grabus, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, Romanya İslam Birliği Başkanı Murat Yusuf ile Bulgaristan İslam Birliği Başkanı Mustafa Atiş'in katıldığı konferansta konuşan Görmez, insanlığın ortak değeri olduğu merhametin, modern zamanlarda çekildiğini, yerini baskı, nefret aldığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Din temsilcileri olarak biz dini değerleri toplumda yaymaya çaba sarf etmeliyiz. Bu nedenle toplumsal içerikli dini hizmetlere, imamların bu konuda görevlerine, ihtiyaçlı olanlar için dini hizmetlere önem vermemiz gerekiyor. Türkiye'de her müftülükte bu insanlara hizmet veren ofisler vardır. Bu tür ofisler Balkan ülkeleri İslam birliklerin hepsinde de kurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Muhtaç insanlar için devletin desteğinin önemli olduğunu ifade eden Görmez, bu insanların merhamete ihtiyaç duyduğunu, bu merhameti teşvik edeceklerin ise din temsilcileri olduğunu dile getirdi.

Balkan ülkelerin halklarının ortak değerlere ve ortak uygarlığa sahip olduğuna işaret eden Görmez, Balkan ülkeleri İslam birlikleri arasında işbirliğin önemini vurguladı.

Görmez, Balkan Ülkeleri İslam Birlikleri Başkanlarının ilk konferansının Bulgaristan'da, sonra  Karadağ, Romanya, Kosova ve Makedonya'da düzenlendiğini anımsattı.


11 yıl önce