|

Kurban kesimi için sıkıntı yok

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye'de hayvan rezervi sıkıntısı olmadığını belirterek, “Kurban kesimini et-kileyecek bir şey söz konusu değil” dedi. Bardakoğlu, veka-letle kurban kampanyalarında kesimin mutlaka yapılmasını aksi takdirde ibadetin yerine getirilemeyeceğini söyledi

Haber Merkezi
00:00 - 19/10/2010 Salı
Güncelleme: 01:39 - 19/10/2010 Salı
Yeni Şafak
Kurban kesimi için sıkıntı yok
Kurban kesimi için sıkıntı yok

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, “Kurban ibadeti ve 2010 yılı vekaletle kurban kesimi organizasyonu' hakkında, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camisi Konferans Salonu'nda yapılan bilgilendirme toplantısında konuştu. Ali Bardakoğlu, yetkililerden aldığı bilgiler doğrultusunda Türkiye'de on milyondan fazla büyükbaş ve 27 milyon civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu öğrendiklerini söyledi.

Bardakoğlu, kurban ibadetinin sadece İslamiyet'te değil, tüm dinlerde temel ibadetler biri olduğunu belirterek, İslam dininde kurban ibadetine ayrı bir anlam yüklendiğini söyledi. Bardakoğlu, kurban ibadetinin İslam'da insanlığın dayanışması, fakirin, ihtiyaç sahibinin gözetilmesi ve Allah'a olan bağlılığın gösterilmesi şeklinde olduğunu ifade ederek, “Böylece hem Rabbimiz'in emrine itaat etmiş hem de yaptığımız ibadetle ihtiyaç sahibinin yanında olmuş oluyoruz' dedi. Türk milletinin yüzyıllardan bu yana kurban ibadetine önem verdiğini ve kendi ihtiyacı için değil, yanı başındakinin ihtiyacını gidermek için kurban ibadetini yaptığını dile getiren Bardakoğlu, “Bu nedenle milletimizin bu ibadete verdiği öneme hayran olduğumu ifade edebilirim' diye konuştu. Bardakoğlu, kurbanın, dinin temel ibadetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, dinin koyduğu prensiplere göre her ibadetin ayrı bir anlamı ve değeri olduğunu söyledi.

HER İBADET KENDİSİNE AİT

Bardakoğlu, son günlerde Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların Türkiye'nin canlı hayvan rezervini tehlikeye düşürebileceğine ilişkin basında yer alan haberler ile ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:

“Bu konuda bizim ihtimalli bir soru üzerine vermiş olduğumuz cevabın yanlış anlaşılma ihtimalidir. Biz, yanlış ifade etmedik ama belki zihinlerde tereddüt gelmiş olabilir. Ülkemizde Allah'a hamd olsun hayvan rezervi sıkıntısı yoktur. Bu itibarla kurban kesimini etkileyecek bir şey söz konusu değil. Kurban ibadeti ne kesilen hayvanların ana rakamını oluşturmakta ne de hayvan rezervimizi etkileyecek bir boyuttadır. Zaten, biz ibadetlerimizi yapma durumumuz olduğu sürece yapma durumundayız ama çok farklı şartlar oluşursa o zaman o şartları birlikte konuşur, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak o konuda halkımıza dini rehberlik yaparız.'

Bu nedenle 'Kurban yerine başka bir ibadet yapmayın' diye konuşan Bardakoğlu, her ibadetin kendisine ait olduğunu kaydetti.


VEKALETTE KESiLMEDEN OLMAZ

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, vekaletle kurban kampanyalarında hayvanın mutlaka kesilmesi gerektiğini, kesilmeden “kurban” ibadetinin yerine getirilemeyeceğini belirterek, “Kesmeden, parasını şuraya buraya vermek için kurban kampanyaları yapılıyorsa, dinen doğru değildir. Bu itibarla, kesimsiz vekaletle kurban kampanyası olmamalıdır. Yapan varsa da siz, bunlara itibar etmeyin” dedi.


14 yıl önce