|

Londra çok endişeli

Avrupa Maliye Bakanlarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kurtarılması karşılığında mevduatlardan vergi alınması şartı araması dünyanın en büyük finans merkezlerinden Londra'yı da endişelendirdi.

Aa
00:00 - 18/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:37 - 18/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Londra çok endişeli
Londra çok endişeli

Londra Finans Merkezi'nin Belediye Başkanı Lord Mayor Alderman Roger Gifford, ''Çok ciddi bir durum. Büyük dikkatle izlenmeli. Diğer ülkelere yayılacak bir domino etkisine izin verilmemeli'' dedi.

Lord Mayor, ekonomik krizin derinleştiği Kıbrıs Rum Kesimi için Uluslararası Para Fonu'nun da (IMF) katkısıyla 10 milyar avroluk kredi paketi hazırlayan Avro Bölgesi'nin kalan miktarı Rum bankalarından mevduatı olanlardan tahsil etmek istemesinin ''son derece ciddi bir durum'' olduğunu belirtti.

Lord Mayor, olası bir domino riskine ilişkin olarak, ''Ben (kendi adıma) böyle bir domino etkisine izin vermemek için var gücümle çalışacağım. Kıbrıs'ın durumu son derece ciddi. En temel güven unsurlarından biri, toplumdaki en hayati güven unsurlarından biri zarar görüyor. Ben bir bankaya paramı güvenle teslim ediyorum... Burada güven duygusunun muhafazası sorunu ortaya çıkıyor'' şeklinde konuştu.

Piyasalarda özellikle bu uygulamanın sadece bu ülke ile sınırlı kalmayabileceği, diğer zorda olan ülkelerle ilgili de benzer adımlar atılabileceği endişeleri ile negatif seyrediyor.

Avro Bölgesi maliye bakanları ve IMF'nin müzakerelerinde şekillenen kurtarma operasyonu uyarınca, Rum bankalarında mevduatı olan herkes vergilendirilecek. 


11 yıl önce